OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Column van Arie Kleijwegt, waarin hij zijn bewondering voor de demagogie van Frits Bolkestein bij de campagne voor de laatste Provinciale Verkiezingen niet onder stoelen of banken steekt en PvdA en D'66 aanraadt om ook eens wat meer van zich te doen horen.
10.10 Schrijver Jan Wolkers leest een fragment voor uit zijn essay "Zwarte Bevrijding" dat hij geschreven heeft ter gelegenheid van de vijftigste Boekenweek. Hij praat ook nog even mee met het daaropvolgende gesprek met Rolf Wolfswinkel over collaboratie in naoorlogs proza.
10.15 Hans Olink in gesprek met Rolf Wolfswinkel naar aanleiding van diens onlangs verschenen boek "Tussen landverraad en vaderlandsliefde - de collaboratie in naoorlogs proza". (Amsterdam University Press, 1994). Conclusie van het gesprek: de begrippen goed en fout in fictie, en ook in non-fictie, zijn in de loop der jaren steeds genuanceerder komen te liggen.
10.35 Marnix Koolhaas in gesprek met schrijver Auke Kok over zijn zojuist verschenen biografie "De Verrader, leven en dood van Anton van der Waals" (Arbeiderspers). Van der Waals' doodstraf werd op 26 januari 1950 voltrokken.
11.05 In het Profilti-archief werd een fragment aangetroffen van een toespraakje voor de radio van Gen. Winkelman. Navraag bij de heer van Amersfoort van der sectie Militaire Geschiedenis van het Ministerie van Defensie leert dat het de slotzin is van de - verder verdwenen - capitulatierede van Generaal Winkelman op 14 mei 1940.
11.10 Marnix Koolhaas telefonisch in gesprek met Maarten Eilander, geluidsarchivaris van het Nederlands Theaterinstituut in Amsterdam, over de viering van 100 jaar cabaret en de samenstelling van de CD-reeks Cabaretklassieken, met originele opnamen van Eduard Jacobs, Koos Speenhoff en Jan Louis Pissuisse.
11.19 Reportage van Pien Rosmalen van het tentoonstelling "Mens en macht in Mode en Dracht" in het museum Jannink in Enschede.
11.25 Aflevering 2 van driedelige Spoor Terug-serie De Nieuwe Weg, over het dorp Hoogland en de geschiedenis van de A-1, al voor de oorlog gepland en na de oorlog aangelegd. Deze tweede aflevering gaat vooral over hoe de weg in het dorp Hoogland werd aangelegd.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie