OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Column van Arie Kleijwegt naar aanleiding van de toespraak van koning Beatrix voor de Knesseth, waarin ze de zin uitsprak dat "Het Nederlandse volk de ondergang van zijn joodse medeburgers niet heeft kunnen verhinderen". Volgens Kleijwegt een waarheid als een koe, waarmee ze velen op de ziel trapt.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met de historicus Arthur Eyffinger, bibliothecaris bij het Internationaal Gerechtshof en schrijver van het boek "Het vredespaleis", (te verkrijgen bij het paleis), over de geschiedenis van het hof, naar aanleiding van de nominatie van oud minister Kooymans om internationaal rechter te worden.
10.35 Marnix Koolhaas in gesprek met Sandra Bos, die bezig is met een dissertatie over de geschiedenis van het verzekeren in de 17de en 18de eeuw, en met Jacques van Gerwen, die heeft geschreven:
- met N. Verbeek: Voorzorg en vruchten (over de Amev)
- met J. Barendregt en T. Langenhuyzen; Ondernemend risico (over Nationale Nederlanden), en
- De Centrale Centraal.
Alle drie uitgegeven bij IISG/Neha A'dam 020-6685866
Onderwerp: de geschiedenis van het verzekeren.
11.05 Reportage van Paul van der Gaag van de speelgoedtentoonstelling in het Limburgs museum in Venlo "Speelwereld van kinderen aan Rijn en Maas". Wat speelden kinderen van 1850 tot heden.
Er is ook een catalogus "Speelwereld", verkrijgbaar bij het museum, 077-596762.
11.10 Marnix Koolhaas in gesprek met wetenschappelijk medewerker Rene van Royen, docent aan de vakgroep oude geschiedenis van de UvA, die een collegereeks is gestart over Astérix en de geschiedenis.
11.20 Reportage van Gerard Leenders van de tentoonstelling "Van badhuis tot hammam" in het Haagse volksbuurtmuseum.
11.25 Aflevering 3 van de vierdelige Spoor Terug-serie Vlucht uit het derde rijk, over de Duitsers - intellectuelen, communisten, joden etc. - die in de jaren '30 Duitsland ontvluchtten voor het dreigende fascisme en nazisme.
Aan het woord komen o.a. Brigitte Pos-Kraij, Klaus Schreiner, Max Rubinstein, Otto Treumann en Helmut Salden, over hun leven tijdens de bezetting in Nederland.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie