OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Arie Kleijwegt haalt herinneringen op aan een rel nav VPRO-programma Dag Koninginnedag in 1957. Er zouden teveel 'rooie elementen' in hebben gezeten. Het was ook het eerste televisieoptreden van Wim Kan, die voor zijn optreden een hangplant verlangde. De uitzending was overigens op 31 augustus, de verjaardag van de oude Koningin, Wilhelmina.
10.10 Bekendmaking van de winnaar van de opstelwedstrijd, uitgeschreven onder middelbare scholieren door de Europese gemeenschap over het gevaar van fascisme en racisme, en georganiseerd in Nederland door het CIDI.
Aanwezig zijn Ronnie Naftaniel, directeur van het CIDI, en Josée Ruiter, actrice die momenteel Anne Frank speelt, jurylid, die de winnaar bekendmaakt en het winnende opstel voordraagt.
En er zijn 6 genomineerde scholieren aanwezig en een, Esther Hugenholtz, die in Spanje woont, aan de telefoon. Het opstel van de winnares, Esther Hugenholtz, heet "educatie en saamhorigheid, middelen in de strijd tegen het racisme"
10.35 Marnix Koolhaas in gesprek met Professor Doctor Philip van Praag over het leven en werk van hoekjesschrijver (columnist) Asser Benjamin Kleerekoper, die van 1913-1940 dagelijks een stukje schreef in het socialistische dagblad Het Volk, in totaal meer dan 7.000.
Er is een boek verschenen: "ABK, Oproerige krabbels. Hoekstukjes van A.B. Kleerekoper", ingeleid en verzameld door Edna de Levita, uitg. Tuindorp, Haarlem."
11.05 In memoriam naar aanleiding van het overlijden van Denise de Hart - 'de moeder van Suriname' - op 22 april j.l. Met een fragment uit een portret dat Paul van der Gaag van haar maakte.
11.10 Marnix Koolhaas in gesprek met Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, naar aanleiding van het opdoeken van Alledaagse Dingen, dat vervangen wordt door het blad Traditie, tbv 7.000 abonnees.
11.15 Fragment uit CD "Limburg bevrijd", verhalen van Mesch tot Well. De Cd is te verkrijgen in alle platenzaken in Limburg en bij de Omroep Limburg.
11.20 Aankondiging van een tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam, over de nationale feestrok, bedacht door Mies Boissevain. De feestrok was gemaakt van allemaal stukjes stof, en hij moest de geest van herstel en wederopbouw en van herdenking symboliseren. Een fragment uit een documentaire die Marnix eerder over Mies Boissevain maakte.
11.25 Aflevering 1 van Spoor Terugtweeluik de Poolse bevrijders. Naast Canadezen, Britten en Amerikanen hebben ook de Polen een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van ons land. Het was de bedoeling dat ze na ons land ook hun eigen land zouden bevrijden, maar daar is het niet van gekomen: Polen kwam onder de Russische invloedssfeer, en veel van de Poolse bevrijders bleven daarom in het westen.
Aan het woord:
- Willy Wylenzek, Pools soldaat
- Wladislav Kohutnicki, beroepsmilitair
- Jan Berdowski
- Freddy Wieliszek
- Nico Bolleman
- Corry van Wijck
- Jos van Alphen
- Bertus Louissen
- Wally Kizewski

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie