OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Ter gelegenheid van de OVT-enquête naar 'het beste boek over de oorlog' vertelt Arie Kleijwegt wat hij het beste oorlogsboek vindt: "Man in oorlog", van Majoor Dr.J.M. Somer, over een Nederlandse beroepsmilitair, o.a. betrokken bij het Englandspiel in Londen, en hopeloos verliefd op een piepjong meisje, dat hem echter aan de dijk zet.
10.10 OVT heeft een enquête gehouden onder lezers van Kleio (2000) en van het Historisch Nieuwsblad (1.000) naar wat zij de drie beste boeken over de oorlog vinden. Er zijn zo'n 250 reacties. De tien beste boeken die uit de bus komen zijn:
- Ondergang - J.B. Presser
- Ik denk zoveel aan jullie - Hedda Kalshoven-Bresler
- Februaristaking - Ben Sijes
- Kinderjaren - Oberski
- In de schaduw van gisteren - Van Randwijk
- In depot - Philip Mechanicus
- Mussert - Jan Meijers
- Collaboratie en verzet - Weinreb
- Het verstoorde leven - Etty Hillesum
- De Verrader - Auke Kok
Paul van der Gaag praat met Riod-medewerker David Barnouw en met historicus em. hoogleraar P.G. Klein over de uitslag, en met name over Presser (Klein heeft veel kritiek op Presser - niet wetenschappelijk) en over Weinreb. Raar dat dat boek zoveel werd genoemd want Weinreb was een collaborateur.
10.45 Paul van der Gaag in gesprek met Gerard Groeneveld, die indertijd is gepromoveerd op een onderzoek naar de Amsterdamse Kultuurkamer, die Mein Kampf in 1939 in Nederland in een nederlandse vertaling uitbracht, over de geschiedenis van de Nederlandse vertaling van Mein Kampf. Aanleiding: een recent verbod op verkoop van een exemplaar op een boekenmarkt in Nijmegen.
11.05 Reportage van Gerard Leenders van de tentoonstelling "Reistogten om den aardkloot: de ontdekking van de wereld door kooplui en geleerden", in de bibliotheek van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen in Amsterdam.
11.12 Hans Olink in gesprek met Ernest Hueting over zijn boek "Vrijwillig, een halve eeuw UVV", over de geschiedenis van de Unie van Vrijwilligers (Walburg Pers)
11.20 Paul van der Gaag in gesprek met Theodore van Houten, die een boek wil gaan schrijven - in opdracht van de Stichting Muziekleven Concentratiekampen 1940-1945 - over muziek in concentratiekampen. Hij doet een oproep om mee te werken aan zijn boek.
11.25 Slot van het tweeluik Poolse Bevrijders van Paul van der Gaag, over de Polen die betrokken waren bij de bevrijding van Nederland. Zo'n vierhonderd van hen bleven in Nederland. In deze aflevering staan hun belevenissen na de Duitse capitulatie centraal.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Paul van der Gaag

advertentie