OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Arie Kleijwegt memoreert dat Nederland precies 55 jaar geleden op 14 mei 1940 capituleerde. En hij herinnert zich dat de hele oorlog, naar zijn gevoel, de bevrijding nooit verder dan een half jaar uit zou blijven.
10.10 Deze week besloot het commissariaat voor de Media de zendtijd van de atheïstische Vrije Gedachte stop te zetten. Ze hadden al zendtijd sinds 1928. Kees Slager in gesprek met Jan Vis van de Vrije Gedachte.
10.35 Kees Slager in gesprek met John van Zuijlen, directeur van het Nederlands Sportmuseum in Lelystad, dat a.s. donderdag zijn poorten opent.
10.52 Reportage van Paul Ruigrok van de tentoonstelling "Smaak en Wansmaak" in het museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht
11.05 Per 1997 wordt de productie van koolteer in Nederland verboden, en een jaar later de verkoop van teer, omdat teer de kankerverwekkende PAK's bevatten. Kees Slager praat met Arnold van der Wees, voorlichter van de Stichting het Zeeuws Landschap over dit verbod, en over de gevolgen daarvan voor het typische Zeeuwse landschap met zijn zwart geteerde schuren.
11.15 Kees Slager telefonisch in gesprek met Bep de Vries, medewerkster van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, naar aanleiding van hun plannen om de jeugd meer vertrouwd te maken met museumbezoek en daartoe kinderen de gelegenheid te bieden in het museum te overnachten.
11.15 Kees Slager in gesprek met Hans van den Akker over diens boek "Het recht der messen en pennen", over de bende van Oss, de criminaliteit in de jaren '30 in Oss die de gemoederen in Oss en in Den Haag vele jaren lang beheerste, dat deze week verschijnt (Amrit).
11.25 Aflevering 1 van de Spoor Terugserie De Joodsche Quaestie, over de opvang van de joden bij hun terugkeer uit de concentratiekampen. Deze eerste aflevering gaat over de bevrijding van de kampen. (Herhaling 1985, ingekorte versie)

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie