OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In zijn column heeft Arie Kleijwegt het over de vraag over er een 27ste letter aan het alfabet moet worden toegevoegd: de ij. Arie wil dat graag omdat hij Kleijwegt zonder puntjes geen gezicht vindt. En over Feijenoord, dat ook als Feyenoord wordt geschreven omdat dat er internationaler uitziet. En over de Europacupfinale van komende woensdag van Ajax tegen AC Milan.
10.10 Kees Slager in gesprek met Jozien Jobse-van Putten, naar aanleiding van haar boek "Eenvouding maar voedzaam, cultuurgeschiedenis van de dagelijkse maaltijd in Nederland" (Sun-Memoria).
10.35 Ger Jochems in gesprek met Laetitia Gorter-van Royen, die onlangs promoveerde op een proefschrift over Maria van Hongarije, regentes der Nederlanden tijdens het bewind van haar broer, de Habsburgse keizer Karel V (Verloren) en met Jacqueline Kerkhoff, medesamenstelster van de catalogus van de dubbeltentoonstelling (in 1993) "Maria, Koningin tussen keizers en kunstenaars, 1505-1558" (Waanders, uitverkocht).
11.05 Kees Slager telefonisch in gesprek met Jan Eric Dubbelman, medewerker van de Anne Frankstichting, over een amateurfilmpje waarin Anne Frank voorkomt dat te zien is geweest in een BBC-documentaire en dat nog niet eerder te zien is geweest op de Nederlandse televisie.
Na de uitzending is veel hierover gebeld: een shot uit het filmpje is deze week vertoond in een NPS-documentaire over de Rivierenbuurt.
11.04 Kees Slager geeft een commentaar op een manifest in NRC Handelsblad van oud-leerlingen (de Jong, Bolkestein, Haasse, Kousbroek, Blokker, Karel van het Reve) van het Vossiusgymnasium in Amsterdam. Het Vossius dreigt te moeten samengaan met andere scholen en ze proberen dat te voorkomen op basis van een historisch argument: het symbool dat ze zouden zijn geweest in de strijd voor de joden en in het verzet tegen de Duitse bezetter. Dat verzet blijkt niets te hebben voorgesteld, zo blijkt uit de standaardwerken van Presser en de Jong, die er exact twee zinnen aan besteden.
11.10 Korte sfeerimpressie van Gerard Leenders van de aanvang van de feestelijkheden in Haarlem ter gelegenheid van het 750 jarig bestaan van de stad. Oud-gemeentevoorlichter Kees Sipkes leest lofdicht op Haarlem voor en vertelt waarom de stad zo bijzonder is.
11.15 Kees Slager in gesprek met Maarten van Bottenburg, auteur van "Aan den Arbeid!; in de wandelgangen van de Stichting van de Arbgeid, 1945-1995" (Bert Bakker)
11.25 Aflevering 2 van de Spoor Terugserie De Joodsche Quaestie, over de opvang van de joden bij hun terugkeer uit de concentratiekampen. Deze aflevering gaat vooral over hoe ze in Nederland de draad weer op proberen te pakken. (herhaling 1985, ingekort).

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie