OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Arie Kleijwegt's column van vandaag heet 'l'Histoire de repete', en gaat over de intocht van het Nederlands eftal in 1988 toen ze Europees Kampioen waren geworden. Arie zag toen op de televisie dat enthousiast publiek stond te hossen op Arie's auto, die geparkeerd stond op de Herengracht. Arie dacht zijn auto veilig geparkeerd te hebben toen Ajax afgelopen week werd ingehaald na de Europacup te hebben gewonnen. Maar helaas, weer was zijn autodak ingedeukt.
10.10 Paul van der Gaag in gesprek met de schrijver en voormalig CPN-lid Ger Verrips over zijn boek "Dwars, duivels en dromend", over de geschiedenis van de CPN, 1938-1991, dat volgende week verschijnt (Balans).
10.45 Paul van der Gaag in gesprek met Lidy Schoon, over haar boek "De gynaecologie als belichaming van vrouwen, verloskunde en gynaecologie 1840-1920" (Walburg pers), over de geschiedenis van het unieke verloskundesysteem dat Nederland kent.
11.05 Reportage van Paul Ruigrok, die samen met de 17-jarige scholiere Marjolein Meijer naar het oorlogs- en verzetsmuseum in Overloon is geweest om zich te laten testen via een CD-i - met de stem van Joost Prinsen - of ze in de oorlog goed of fout zou zijn geweest.
11.13 Paul van der Gaag in gesprek met Nynke Zwierstra, naar aanleiding van haar boek "Geen opgeheven vinger, maar een uitgestoken hand" (uitgave Humanitas), over het vijftigjarig bestaan van de vereniging Humanitas (opgericht op 31 mei 1945). De vereniging deed veel aan burenhulp, thuiszorg, jeugdwelzijn en opvang van daklozen.
11.20 Reportage van Gerard Leenders naar aanleiding van het reisverslag uit 1695 van "Ongeluckig of droevigh van 't schip de Gouden Buys 1695" (Terra Incognita), een verslag van een van de grootste scheepsrampen van de VOC, waarbij 188 mensen het leven lieten voor de kust van Zuidelijk Afrika.
11.25 Aflevering 3 van de Spoor Terugserie De Joodsche Quaestie, over de opvang van de joden bij hun terugkeer uit de concentratiekampen. (herhaling 1985, ingekort).

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Paul van der Gaag

advertentie