OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Column van Arie Kleijwegt over het zgn. Flikeffect, het zgn. Mythische Toeval, zoals hij dat noemt. En over uitdrukkingen met een nautische oorsprong waar onze taal bol van staat.
10.10 Kees Slager in gesprek met Leonard Blusse, auteur van o.m. Tribuut aan China (Otto Cramwinkel, 1989), over vier eeuwen handelsbetrekkingen met China, naar aanleiding van het bezoek van Minister-President Wim Kok aan China.
10.12 Een aantal keren tijdens deze uitzending doet Rogier Dijkman, via de GSM-telefoon, verslag van de nagespeelde Slag bij Waterloo, een reconstructie van de beroemdste veldslag - van 18 juni 1815 - uit de geschiedenis waar de net uit Elba teruggekeerde keizer Napoleon Bonaparte definitief ten onder ging tegen de Engels-Pruisische legers.
10.35 Marnix Koolhaas in gesprek met Dirk Jaap Noordam, naar aanleiding van diens boek "Riskante Relaties, Vijf eeuwen sodomie in Nederland (1233-1733) (Verloren), dat komende week verschijnt.
11.05 Recensie van Marnix Koolhaas van het zojuist verschenen boek "Het verloren volk. Een geschiedenis van de Banda-eilanden" van Joop van den Bergh (Bzztoh). Marnix vindt het een slecht boek.
11.10 Marnix Koolhaas in gesprek met Herman Openneer, naar aanleiding van het zojuist verschenen boek "Kid Dynamite, de legende leeft" (Jan Mets)
11.25 Aflevering 2 van Spoor Terug tweeluik over het Toevluchtsoord, het opvanghuis voor mishandelde vrouwen in de stad Groningen dat deze maand 150 jaar bestaat. Het opvanghuis bood in de loop van de jaren onderdak aan verschillende doelgroepen: verwaarloosde meisjes, onwettige baby's, ongehuwde moeders en mishandelde vrouwen.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie