OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Arie Kleijwegt's column gaat over de eerste officiele toespraak van Prins Bernhard na zijn ziekte, die de boodschap had: "Pluk de dag" en "Tel uw zegeningen".
10.10 Kiki Amsberg in gesprek met Nico Markus, bewerker van de briefwisseling tussen Henk Sneevliet en Henriette Roland Holst tussen 1911 en 1935 die deze week in boekvorm verscheen onder de titel "Je schrijft me nooit meer". (IISG)
10.35 Kiki Amsberg in gesprek met Cynthia Mc Leod-Ferrier, auteur van de historische roman :"Hoe duur is de suiker" (Conserve), die zich afspeelt in Suriname aan het eind van de 18de eeuw. Het gesprek gaat tevens over haar roman "Vaarwel Merodia" (1993) en over haar studie naar "Elisabeth Samson, een vrije zwarte vrouw in het achttiende-eeuwse Suriname", de eerste zwarte vrouw die trouwde met een blanke man. (Vakgroep Culturele Antropologie, RUU, 1994)
11.05 Kiki Amsberg telefonisch in gesprek met Hans Krabbendam van het Roosevelt Study Center in Middelburg, over de tentoonstelling aldaar over de Verenigde Naties die nu 50 jaar bestaan.
11.10 Reportage van Marnix Koolhaas van de tentoonstelling "Het oog op de lust, 100 jaar seksuologie in Amsterdam" in de Agnietenhof, OZ Voorburgwal 231. Gesprek met medeorganisator de seksuoloog Hugo Roling.
11.20 Kiki Amsberg in gesprek met Jerzy Gawronski, onderwaterarcheoloog, naar aanleiding van het bericht dat de Engelsen niets aan het eroderende VOC-schip De Amsterdam wil doen - gelegen voor de kust bij Hastings - omdat het niet op Brits grondgebied ligt. Gawronski wil er een onderwatermuseum van maken.
11.24 Spoor Terug Portret van landarbeider Cor Kromwijk uit het Zuid-Hollandse Barwoudswaarder.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kiki Amsberg

advertentie