OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In zijn column "Poker Face Emmer" verhaalt Arie Kleijwegt hoe Fred Emmer 28 jaar geleden aan Henk van der Meijden verklikt had dat het bij de VARA verboden Zo is het-team (Blokker, Ferdinandusse en van Tijn) tekstschrijvers zouden worden van een nieuw programma bij de VPRO-televisie, en dat hij bedankt had voor de eer die rubriek te mogen presenteren. Aanleiding voor deze column: Fred Emmer gaat nu het nieuwe tv-programma Waskracht presenteren.
10.15 Paul van der Gaag in gesprek met Marja Wagenaar over de geschiedenis van de Rijksvoorlichtingsdienst, die deze week vijftig jaar bestaat. Marja Wagenaar is bezig met de voorbereiding van een proefschrift over de RVD.
10.30 Paul van der Gaag in gesprek met Mr. Lambert Giebels, deze week gepromoveerd op "Beel, van vazal tot onderkoning, een biografie 1902-1977" (SDU).
11.05 Live verslag van Marnix Koolhaas van de Klassieke Vijfkamp in het archeologisch themapark Archeon in Alphen ad Rijn, in 708 voor Christus nummer op de Olympische Spelen.
11.10 Deze week promoveert Dick Engelen, BVD-medewerker, op "De Geschiedenis van de Binnenlandse Veiligheidsdienst" (SDU). Promotor professor Hans Blom legt uit hoe het kan dat dit proefschrift toch wetenschappelijk verantwoord is, ondanks dat de bronnen niet openbaar zijn en dus moeilijk controleerbaar.
11.20 Reportage van Marnix Koolhaas van de nieuwe expositie over onder vaderlandse geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw in het Rijksmuseum. Hij wandelt over de expositie met hoogleraar sociaaleconomische en politieke geschiedenis Piet de Rooy.
11.25 Spoor Terug Portret van de 94-jarige Nederlandse architecte Liv Falkenberg, communiste en al voor de oorlog woonachtig in Oost-Duitsland.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Paul van der Gaag

advertentie