OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:


10.05 Arie Kleijwegt verhaalt hoe zijn geheugen een voorval 'verkeerd had opgeborgen', te weten een mededeling van Lou de Jong in een interview met Ischa Meijer en Henk Hofland.
10.15 De RVD verbiedt a.s. donderdag de vertoning op het Filmfestival van de documentaire film "De Passanten", over de geschiedenis van het handelsbladgebouw in Amsterdam, gemaakt door Annegriet Wietsma, omdat daar fragmenten van troonredes in zitten. Marnix Koolhaas praat met Erik Willems, de producent van de film, met mr. Don van Kampen, gespecialiseerd in mediarecht, en met Mr. Inge Brakman, NVJ, over in hoeverre de RVD gerechtigd is de film of het gebruik van fragmenten van troonredes te verbieden. Niet dus, volgens deze mensen. De film zal dus ook vertoond worden, en de RVD doet niets.
10.40 Marnix Koolhaas in gesprek met de historicus Prof. Willem Frijhoff over zijn zojuist verschenen boek "Wegen van Evert Willemsz, een Hollands weeskind op zoek naar zichzelf, 1607-1647" (SUN Memoria), een mentaliteitsgeschiedenis, geschreven nav dagboeken van Evert Willemsz.
11.05 Telefoongesprek met Ietje Smid van de Stichting Aletta Jacobs en initiatiefneemster van de door Nouschka van Brakel gemaakte film over Aletta Jacobs, die deze week in première gaat.
11.15 Reportage van de tentoonstelling "Toen zij uit Rotterdam vertrokken" in het Maritiem Museum in Rotterdam, over 4 eeuwen Landverhuizers.
11.20 Gesprek met Piet Geelhoed, eindredacteur van het kindertelevisieprogramma Het Klokhuis (NPS) dat deze week de Gouden Scarabee kreeg uitgereikt voor de journalistieke productie die de archeologie op de beste manier aantrekkelijker maakt voor een breed publiek.
11.25 Aflevering 1 van tweedelig portret van Engel Verkerke, eerst Waarheidredacteur en communist, en later 'affichekoning'.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie