OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Arie Kleijwegt meldt hoe hij ontdekte dat hij op 15 oktober 1950 voor het laatst het Programma voor de Nederlandse Strijdkrachten de 'aether' inzond.
10.15 Kees Slager praat met parlementair historicus Dr. Gerard Visscher over de geschiedenis van het districtenstelsel in Nederland, naar aanleiding van kabinetsplannen het kiesstelsel te wijzigen en het districtenstelsel her in te voeren.
10.30 Interview van Marnix Koolhaas met PvdA-lid en historicus Johan S. Wijne naar aanleiding van het boek "Tussen polarisatie en paars, de 100-jarige verhouding tussen socialisten en liberalen" - red. van Schie (Kok Agora). Wijne schreef hierin een hoofdstuk over de verhouding tussen socialisten en liberalen tot 1913, het jaar waarin op een haar na een paarse coalitie tot stand kwam.
10.45 Kees Slager in gesprek met Prof. Dr. Herman Amersfoort, die vorige week zijn inaugurele rede uitsprak als bijzonder hoogleraar militaire geschiedenis aan de UvA over de verhouding tussen krijgsmacht, politiek en samenleving. Het gesprek gaat over de geschiedenis van de dienstplicht in Nederland.
11.05 Verslag van het tekenen van de vrede tussen de dorpen Gemert, Aarle, Rixtel en Beek en Donk, die al sinds 1539 in oorlog verkeerden over het riviertje "De snelle Loop".
11.12 Kees Slager telefonisch in gesprek met de Groningse historicus Jan van Dijk naar aanleiding van het bezoek van een groepje Amerikanen uit het dorp Holland in Michigan die met plannen rondlopen om een 19de eeuws Nederlandse dorp na te bouwen in hun dorp, als hun stadje, over twee jaar, 150 jaar bestaat. Het moet een soort Openluchtmuseum als in Arnhem worden, met dijken, Friese terpen, koeien, oude ambachten en turf, en het wordt gerealiseerd op Wind Mill Island.
11.20 Paul Ruigrok in gesprek met E.A. Bik over zijn boek "Kromsluiting in de IJzers", Bataafsche Leeuw, over uitspraken van de Raad van Tucht voor de Koopvaardij waar zeelieden hun beklag konden doen tussen 1856 en 1909 over mishandeling door hun kapiteins.
11.25 Aflevering 4 van de vijfdelige Spoor Terugserie De Mediene, over het joodse leven in de provincie voor de Tweede Wereldoorlog.
De Mediene in Twente.
"Ik zit middenin de Matzes", wil zeggen dat je met de grote schoonmaak bezig bent. Matzefabriek Hollandia in Enschede moet altijd koosjer zijn, maar vooral met Pesach, als de sjmoeremadzes gebakken worden. Enschede had voor de oorlog een bloeiende joodse gemeenschap. Ook in het naburige dorpje Borne was een joodse buurt, met synagoge, joodse school en huis van de godsdienstleraar.
Aan het woord o.a.:
- directeur Herjo Woudstra van de matzefabriek Hollandia
- Jaap van Gelder
- Sybrand Lammers"


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie