OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In zijn Ochtendwijding haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan het radioprogramma voor de Nederlandse Strijdkrachten, waar hij wekelijks een praatje voor hield. Het programma was razned populair, met een luisterdichtheid van meer dan 50%. Arie's wapenfeit bestaat eruit dat hij de aankondiging "Te land, ter zee en in de lucht" had veranderd in "Ter zee, te land en in de lucht".
10.15 Marnix Koolhaas in gesprek met Hans de Vroome, directeur van de Rotterdamse Bastiongroep, een adviesbureau gespecialiseerd in pensioenvoorzieningen, naar aanleiding van de 'gouden handdruk' aan de ontslagen procureur-generaal van Randwijck.
Het verschijnsel gouden handdruk duikt al op bij de Romeinen. De afgelopen 10, 20 jaar komt het steeds vaker voor, door nieuwe arbeidsverhoudingen, en niet alleen bij hoger personeel. "
10.35 Marnix Koolhaas in gesprek met de socioloog Jaap van der Stel, die komende week promoveert op "Drinken, drank en dronkenschap, vijf eeuwen drankbestrijding en alcoholhulpverlening in Nederland" (Verloren).
Van der Stel concludeert: "Gezien de toename van sociaal en geïntegreerd drinken mag voorzichtig gesteld worden dat zelfbeheersing in het gebruik van alcohol het overgrote deel van de bevolking redelijk lukt. In het kielzog daarvan leren veel alcoholisten gecontroleerd drinken." Van der Stel heeft tien jaar ervaring met alcoholisten bij het CAD opgedaan."
11.05 Recensie van Kees Slager van het boek "Het werkvolk van Gelderman" door A. Voorhuis (Twents-Gelderse Uitgeverij De Bruyn, Oldenzaal). Kees is zeer ontevreden, omdat het boek heel erg aan de oppervlakte blijft.
11.10 Reportage van Hans Olink naar aanleiding van het verschijnen van "Een dampkring van cultuur, de premie-uitgaven van de Wereldbibliotheek-Vereniging 1925-1986" (Uitg. Wereldbibliotheek) plus gelijknamige tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Gesprek met Niek Miedema, auteur van het boek.
11.20 Marnix Koolhaas in gesprek met Judith Belinfante, directeur van het Joods Historisch Museum, naar aanleiding van het verschijnen van het boek "In Memoriam" (SDU), samengesteld door R. Kahn, met een opsomming van de 103.000 Nederlands-Joodse slachtoffers van de nazi's.
11.25 Aflevering 5 en slot van de Spoor Terugserie De Mediene, over het Joodse leven in de provincie voor de oorlog.
Rabbijn Lody van der Kamp van Judaïca Tours gidst de belangstellenden voor de sporen van het joodse leven in de Mediene via Zierikzee naar Middelburg, waar een groep bewoners de synagoge opnieuw heeft laten herrijzen. Van je familie moet je het hebben, vooral met Sabbat. Maar wat als je geen familie meer hebt? "We hebben elkaar gelukkig nog", zeggen de Middelburgse vriendinnen Eva Bosschaert, 93, en Rachel Vijver, 87 jaar.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie