OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Arie Kleijwegt haalt herinneringen op aan de afgelopen week overleden Jan Kassies, die in 1969 de eerste voorzitter was van de VPRO zonder puntjes. Kleijwegt houdt Kassies verantwoordelijk voor de nieuwe cultuur waarin de autonomie van de programmamaker een centraal begrip werd.
10.15 Kees Slager in gesprek met John Jansen van Galen, auteur van "Kapotte Plantage, Suriname, een hollandse erfenis", Balans, waarin hij een antwoord probeert te geven op de vraag of de onafhankelijkheid van Suriname op een misverstand berustte.
10.35 Interview van Paul van der Gaag met de Leidse hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Willem Otterspeer, naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek "Bolland, een biografie" (Prometheus). Bolland was de meest spraakmakende filosoof aan het begin van deze eeuw.
11.05 Kees Slager in gesprek met Mirjam Prenger, medewerkster van het Historisch Nieuwsblad, naar aanleiding van haar artikel over de vijftig machtigste historici van Nederland.
11.15 Recensie van Marnix Koolhaas van het boek "Gevallenen uit Friesland in Nederlands Indië, Het vergeten leger 1946-1950", samengesteld door Jack Kooistra (uitgeverij Friese Pers Boekerij). Marnix heeft nogal wat kritiek, zoals op de titel (waarin Nederlands Indië en niet Indonesië).
11.20 Kees Slager in gesprek met Roelof van Gelder, redacteur van het nieuwe tijdschrift Grand Tour, over historische reizen.
Daarbij, voorgelezen door Anton de Goede, een brief van Hendrik Colijn van 3 november 1904 aan zijn vrouw, vanuit Batoe Redan, het 'land der menscheneters'.
11.30 Aflevering 1 van tweeluik over de geschiedenis van Release Haarlem.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie