OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.10 In zijn Ochtendwijding haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan het Strijdkrachtenprogramma. Tijdens de onderhandelingen van Lingadjatti had Jaap van Meekren een beledigende term uitgesproken aan het adres van Soekarno, een ongelukkig moment dus.
10.15 Kees Slager in gesprek met Albert Scheffers, conservator van het Muntmuseum in Utrecht, over de geschiedenis van de gulden naar aanleiding van de plannen in 2002 een Europese munt in te voeren.
10.30 Kees Slager in gesprek met Gerrit Nipper, medesamensteller van de tentoonstelling "Meten en wegen" in het Techniekmuseum in Delft, over de invoering van het metriek stelsel nu 175 jaar geleden.
10.45 Kees Slager in gesprek met de 73-jarige mevrouw Tine Visser, die deze week promoveerde op "Vernieuwing in het lager onderwijs in Zeeland in de eerste helft van de 19de eeuw", verkrijgbaar bij boekhandel Fanoy in Middelburg (01180-12114).
11.05 Commentaar op de column van geschiedenishoogleraar Hans Righart in de laatste HP/De Tijd, die concludeert dat in de lesmethode "Sporen" onder het hoofdstuk Godsdiensten het christendom is vervangen door de islam. Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn.
11.09 Reportage van Paul Ruigrok naar aanleiding van tijdelijke tentoonstelling over bollenschuren, karakteristieke gebouwen die dreigen te verdwijnen uit het landschap van de bollenstreek, en naar aanleiding van het verschijnen van het boek "Bollenschuren", geschreven door Herman van Amsterdam en Peter van de Voort (uitgeverij Lokaal Boek in Sassenheim).
11.10 Recensie van Hans Olink van het boek "De jurk van de kosmonaute", (Boom) over de betekenis van sekse in de beeldvorming.
11.20 Het Verzetsmuseum in Amsterdam bestaat 10 jaar. Reden voor nieuwe plannen, en daarover vertelt staflid en medeoprichtster Wilma van Leur.
11.25 Aflevering 1 van de vijfdelige Spoor Terugserie "De Binnenvaart", over de geschiedenis van de binnenscheepvaart vanaf het begin van deze eeuw tot nu.
Aflevering 1: Het schippersleven.
Over het leven aan boord begin deze eeuw en de veranderingen die in de binnenvaart plaatsvinden. Het is de tijd van de overgang van houten naar ijzeren schepen, van zeil- naar motor- of trekvaart en vooral: de tijd dat de schipper van zelfstandig handelaar verandert in de goederenvervoerder zoals we die nu nog kennen.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie