OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.10 Arie Kleijwegt haalt herinneringen op aan de jaren vijftig, toen hij als verslaggever bij de VARA allerlei spannende dingen meemaakte. Zoals bijvoorbeeld toen hij met Jan de Troye in 1952 naar Limburg reisde om verslag te doen van het gouden jubileum van de staatsmijnen. Hij werd daarheen gereden door chauffeur Stoffers, die al bij de gemeentegrens van Utrecht een fles jenever ontkurkte onder de woorden "Mensen, we gaan er een paar leuke dagen van maken".
10.15 Kees Slager in gesprek met de historici Johan Wijne en Bert Altena naar aanleiding van de Den Uyllezing van deze week waarin PvdA-voorganger Kok afscheid neemt van de socialistische beweging. Onderwerp van gesprek: Wanneer begon de PvdA en voorganger SDAP met het 'afschudden van ideologische veren'?
10.40 Kees Slager in gesprek met de historici Jan van Oudheusden en Richard l'Ami over de plannen voor de viering in 1996 van het 200 jarig bestaan van de provincie Brabant.
11.05 Kees Slager in gesprek met Hein Klemann, over zijn zojuist verschenen "Bibliografie van de Nederlandse economische contacten met nazi-Duitsland en de Nederlandse economie tijdens de Tweede Wereldoorlog" (IISG/Neha).
11.15 Recensie van het boek "Het Erasmiaans gymnasium na 666 jaar" red. Leo Molenaar (uitgeverij Elmar).
11.18 Reportage van Michiel Slutter van de tentoonstelling "Toen Eindhoven nog filmstad was", te zien in het hoofdgebouw van de Technische Universiteit van Eindhoven, over de tijd toen Eindhoven een bloeiende filmindustrie bezat, waaraan een abrupt einde kwam door de oorlog.
11.25 Aflevering 5 van de vijfdelige Spoor Terugserie De Binnenvaart, over de geschiedenis van de binnenscheepvaart vanaf het begin van deze eeuw tot nu.
Del 5: De acties.
Vanaf de jaren 70 komen de schippers regelmatig in het nieuws als ze weer eens actie moeten voeren om 'de beurs' te behouden. Als het over die 'beurs' gaat, gaat het over de Wet op de Evenredige Vrachtverdeling. Deze wet, die voor de schippers van levensbelang is, stamt uit 1933 en was bedoeld als tijdelijke crisismaatregel.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie