OVT- special

Het akkoord van Linggadjati

OVT- special

Het akkoord van Linggadjati

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Arie Kleijwegt haalt herinneringen op aan de introductie van de vrije zaterdag. Hij werkte toen - in 1962 - bij Vara's Achter het Nieuws, en het thuisfront was toen niet op de hoogte van die vrije tijd. Ze kwamen toen bijeen om roulette te spelen. Op de redactie van Achter het Nieuws hing een kaart van Nederland, met gekleurde prikkertjes op de plaatsen waar de beste flipperkasten te vinden waren.
10.15 Paul Ruigrok praat met Hans Mommaas, docent aan de vakgroep vrije tijdswetenschappen van de Katholieke Universiteit Brabant, Thea Linders, een van de redacteuren van de bundel ""Van Ontspannning en inspanning. Aspecten van de geschiedenis van de vrije tijd"" verschenen ter gelegenheid van het afscheid van professor van de Eerenbeemt, en met Paul Teeuwen, medewerker aan diezelfde bndel en bedrijfseconoom en voormalig fabrieksdirecteur, over de geschiedenis van de vrije tijd.
11.05 Verslag van de zogenaamde 'reading' van een terugblik op de onderhandelingen die leidden tot het akkoord van Linggadjati, het mislukte vredesakkoord in 1946. De politici Guikje Roethof van D'66, Paul Rosenmöller van GroenLinks, Frans Weisglas van de VVD en Adri Duivesteijn verplaatsen zich in de leden van de Commissie Generaal (resp. Schermerhorn, van Mook, Van Poll en De Boer) die de onderhandelingen voerde.
Voorts de rede van prof. von der Dunk "Enkele reflecties ten aanzien van Nederland en de Indonesische revolutie", waarin hij de Nederlandse overheid van hypocrisie beticht."


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering

advertentie