OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Arie Kleijwegt is sinds deze week in het bezit van de Encyclopedia Brittanica op CD-Rom, en is dus geheel en alleen daarmee bezig. En hij moppert nog wat na over Dick van Rijn.
10.10 Vermoedelijk zal morgen de beslissing vallen bij het Duitse moederbedrijf DASA dat ze de contacten met dochter Fokker zullen verbreken. Marnix Koolhaas in gesprek met Marc Dierikx, biograaf van Anthony Fokker - verschijnt volgend jaar - en bezig met een boek over de geschiedenis van Schiphol, over de geschiedenis van Fokker.
10.40 Marnix Koolhaas in gesprek met Jean-Paul Heinrich, die vorige week promoveerde op de geschiedenis van de reclassering, met speciale aandacht voor de relatie tussen overheid en particuliere reclassering. ("Particuliere reclassering en overheid in Nederland sinds 1823", uitg. Gouda Quint, Arnhem)
11.05 Commentaar van Marnix Koolhaas over het weer uitgesteld zijn van het verschijnen van het boek over de affaire Sanders, waarin ook onthullingen worden gedaan over het nazi-verleden van Prins Bernhard.
11.07 Marnix Koolhaas telefonisch in gesprek met de directeur van het Arnhemse Openluchtmuseum Jan Vaessen, naar aanleiding van het afbranden van een oldamster boerderij twee maanden geleden, over hoe ze de boel weer gaan opbouwen.
11.15 Marnix via een lijn met radio Noord in gesprek met Hanneke Boonstra, schrijfster van "Martinikerkhof 23, Vijftig jaar Radio Noord" over de geschiedenis van de tegenwoordige Omroep Noord, voorhaan RONO. (uitg. Radio en TV Noord, Ÿ 27,50). Met fragment van Radio Nederland in Overgangstijd van 19.1.1946 waarin Herman Felderhof kond doet van de start van de RONO.
11.20 Reportage van Hans Olink, naar aanleiding van de presentatie van het boek "Het kabinet Drees-van Schaik 1948-1951, Koude Oorlog, Dekolonisatie en Integratie" (uitg. Centrum voor Parlementaire geschiedenis), isbn 90-71852-14-8 geb.
11.25 Aflevering 1 van de vierdelige serie Theater op de Bres, over de opkomst en ondergang van het politiek vormingstheater in de jaren 1965-1985, met als meest bekende representanten GLTwee, Sater, Proloog, Internationale Nieuwe Scene en Vuile Mong en zijn Vieze Gasten. De klassenstrijd op de planken.
Aan het woord o.a.:
- Jurg Molenaar en Nienke Sikkema, vh. resp. artistiek leider en actrice van Proloog
- Peter de Baan, van o.a. Theater terzijde en Sater.
- Fons Eickholt, o.a. van STAUT, St. Amsterdams Universiteits Theater.
- Paul Binnerts, docent theaterschool
- Wim Meuwissen, Vlaams acteur, o.a. oprichter Trojaanse Paard.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie