OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.10 Afgelopen week overleed televisiepionier Ger Lugtenburg. Volgens Arie Kleijwegt was hij ook zeer begaafd in het parodiëren van bijvoorbeeld VPRO-ochtendwijder Ds. Fetter.
10.15 Kees Slager in gesprek met de 72-jarige Nicolaas Jouwe, voorzitter van de nationale Bevrijdingsraad voor West-Papoea, in '61 vicevoorzitter van de Nieuw-Guinearaad en betrokken als onderhandelaar bij de dekolonisatie van Nieuw-Guinea in 1963, over de geschiedenis van de banden tussen Nederland en Nieuw-Guinea en de dekolonisatie in 1963, naar aanleiding van de gijzelingsactie van de bevrijdingsbeweging OPM in Irian Jaya - het voormalige Nedeland Nieuw Guinea - waarbij een aantal europeanen w.o. Nederlanders zijn betrokken, die binnenkort dreigt te worden neergeslagen door het Indonesische leger.
10.35 Kees Slager in gesprek met Mari Smits over zijn proefschrift "Boeren met beleid, honderd jaar KNBTB 1896-1996" (Valkhof Pers, isbn 90-5625-004-3), ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond.
11.05 Kees Slager telefonisch in gesprek met Ger Harmsen, naar aanleiding van het verschijnen van het laatste Bulletin Nederlandse Arbeidersbeweging.
11.10 Kees Slager telefonisch in gesprek met de heer Pierik, directeur van de Christelijke Blindenbibliotheek, over het verschijnen in gesproken vorm van de Statenbijbel uit 1637 ten behoeve van Christelijke blinden. Er zit zoveel subsidie op het project dat de serie aangeboden wordt voor f 75,-.
11.20 Reportage van Paul van der Gaag van de opening van de tentoonstelling Uit Koninklijk Archief in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch.
11.25 Aflevering 2 van de vierdelige Spoor Terugserie Theater op de bres, over de opkomst en ondergang van het politiek vormingstheater in de jaren 1965-1985, met als meest bekende representanten GLTwee, Sater, Proloog, Internationale Nieuwe Scene en Vuile Mong en zijn Vieze Gasten. De klassenstrijd op de planken.
Aan het woord o.a.:
- Cis van Helmond van Proloog
- Cornelis Nooteboom, Globe, Proloog
- Guus Baas, GLTwee
- Jurg Molenaar, Proloog
- Charles Cornette, Internationale Nieuwe Scene
- Hilde Uiterlinden, idem
- Peter de Baan, Sater


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie