OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In zijn Ochtendwijding haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan zijn ontmoeting van Frans Derckx, die zo'n 25 jaar geleden een van Nederlands jongste en meest spraakmakende voetbalscheidsrechters was, maar met een intellectueel gehalte van niks. Hij zag Derckx nu weer geïnterviewd worden op tv n.a.v. het gedoe rond de voetbalrechten, en aan dat intellectueel gehalte is nog weinig toegevoegd.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met Vibeke Roeper, die de heruitgave van het Journaal van Bontekoe heeft bezorgd, over schipper Bontekoe, zijn leven en de dramatische reis met De Nieuwe Hoorn.
Dit jaar wordt veel aandacht besteed aan dat Journaal van Bontekoe. Er verschijnt een aantal boeken:
- Bontekoe, De schipper, het journaal, de scheepsjongens
- Bostoen, Daalder en Roeper ism het Scheepvaart Museum A'dam (Walburg) plus t.t. van 2/3 tot 30 juni.
- Het Journaal van Bontekoe. Bibliografie 1646-1996 - Eindred. Verhoeve en Verkruijsse (Walburg)
- Beeldverhaal van de Scheepsjongens van Bontekoe (Alpha)
- Iornael ofte gedenckwaerdige beschrijvinghe, de wonderlijke avonturen van een schipper in de oost, 1618-1625, van schipper Willem Ysbrantsz Bontekoe. Bewerkt door Vibeke Roeper (Terra Incognita, isbn 90 73853 08 7)."
10.30 Marnix Koolhaas in gesprek met Peter Nijhof en Marjo van Loon over het "Jaar van het Industrieel Erfgoed", dat van start gaat met de presentatie van het boek "Honderd Industriële Monumenten" van Peter Nijhof (Waanders, isbn 90 400 9811 5).
10.45 Marnix Koolhaas in gesprek met Joris Abeling over zijn deze week verschenen boek "Teloorgang en wederopstanding van de Nederlandse monarchie (1848-1898)", over de regeerperiode van Koning Willem III (Prometheus, ISBN 90 5333 372 x).
11.05 Marnix Koolhaas in gesprek met Thijs van Leeuwen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde, over de geschiedenis van onze nationale driekleur. Onze vlag is 1 maart 1996 precies 200 jaar oud.
11.10 Reportage van Lejo Siepe van het nieuwe museum Slag bij Heiligerlee in Heiligerlee, Oost-Groningen, waar de slag van 23 mei 1568 aan het begin van de tachtigjarige oorlog wordt herdacht.
11.15 Marnix telefonisch in gesprek met Reinard Maarleveld, leraar aan het Rijnlands lyceum in Wassenaar, die cursussen geeft aan collega historici over de toepassing van Internet bij geschiedenis.
Boek: Internet en geschiedenis - Jan Guldentops (Acco)
Cursus: Internet en geschiedenis - Learning Associations
11.25 Spoor Terugdocumentaire over het WC-imperium van het echtpaar van Geest.
Het Haagse echtpaar Cor en Arie van Geest introduceerde na de oorlog het 'rijdende watercloset' in Nederland. Begonnen met een wagen, bouwden ze hun imperium langzaam uit tot een miljoenenbedrijf. Bij duizenden evenementen zorgden zij voor de broodnodige retirade. Zelfs de koningin behoorde tot hun gasten.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie