OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.10 Arie Kleijwegt kwam deze week met een schok tot de ontdekking dat de echte grote mogendheid in Europa niet Frankrijk is, en niet Engeland, maar Duitsland. En dat is even slikken voor deze ongeneeslijke anglofiel.
10.15 Marnix Koolhaas in gesprek met Wantje Fritschy, hoofddocent economische en sociale geschiedenis aan de VU en secretaris van de stichting geschiedenis van de overheidsfinanciën in Nederland, over de geschiedenis van de belastingen in Nederland.
10.35 Marnix Koolhaas in gesprek met de Britse historicus Jonathan Israel, schrijver van "The Dutch Republic, Its Rise, Greatness and Fall 1477-1806" Clarendon Press, Oxford. Over twee weken verschijnt de Nederlandse vertaling "De Republiek" 1477-1806", bij Van Wijnen, Franeker (isbn 90 5194 1315).
11.05 Fragment van de Amsterdamse ijscoverkoper Ankie Taphoorn in de jaren '60, opgenomen door een luisteraar.
11.07 1 aprilgrap: Telefoongesprek met hoogleraar Maritieme geschiedenis Fik Meijer, die bij wijze van experiment in een uitgeholde boomstam de Rijn afzakt, zoals de Bataven deden. Morgen, 1 april, zal hij een lezing houden in Tolkamer.
11.14 Reportage van Gerard Leenders over het NAP, het Normaal Amsterdams Peil, dat opnieuw gaat worden bijgesteld.
11.20 Recensie door Hans Olink van het zojuist verschenen 7de Jaarboek oorlogsdocumentatie, van Gerard Aalders e.a. (Walburg, isbn 90 6011 962 6).
11.25 Aflevering 2 van de 9-delige Spoor Terugserie 't Is plicht dat ied're jongen, over de geschiedenis van de dienstplicht. "Het voetvolk van de drie Willems", waarin de 19de eeuw centraal staat met de folklore rond de jaarlijkse loting, de vaak louche handel in remplacanten en de wantoestanden in de kazernes.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie