OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Arie Kleijwegt heeft het in zijn column over de 'rare dagen van mei' en hij herinnert zich dat hij op 27 april 1984 zijn eerste storm weerstond op de Atlantische Oceaan, en dat hij toen bedacht dat Feijenoord de 28ste w.s. kampioen zou worden door winst op Willem II. Ook morgen - weer de 28ste dus - zal Willem II zich meten met de a.s. voetbalkampioen, nl. Ajax.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met Michael Richartz, die onderzoek heeft gedaan naar de executie van de Duitse deserteurs Rainer Beck en Bruno Dorfer op 13 mei 1945 op het Zeeburgereiland bij Amsterdam. Richartz is zoon van Beck's zuster. De Canadezen gaven toestemming voor de executie en zorgden voor vervoer en geweren.
Beck en Dorfer waren ondergedoken in A'dam, doken weer op toen de Duitsers waren gecapituleerd en werden na 5 mei door de Canadezen geïnterneerd bij hun voormalig Marine-onderdeel. Een Duitse rechtbank ter velde veroordeelde hen ter dood, en de Canadezen gaven toestemming voor het voltrekken van het vonnis. Pas meer dan twintig jaar later werd de familie ingelicht over de gebeurtenissen. Het geval staat overigens niet op zich.
Er is ook een boek over Duitse deserteurs: ""Duitse deserteurs tijdens de Tweede Wereldoorlog"" - Norbert Haasse, 1991 (isbn 90 71124 36 3).
Vooraf een gesprek met Lili Jampoller, die Beck tijdens zijn onderduik heeft gekend."
10.40 Hans Olink in gesprek met Nicoline van der Sijs, auteur van het zojuist verschenen "Leenwoordenboek, de invloed van andere talen op het Nederlands" (SDU, isbn 90 75 56605 0)
11.10 Marnix in gesprek met foto-historica Marga Altena, over haar vondst van een duizenden foto's tellend archief van de Arbeidsinspectie uit de jaren 1900-1930.
11.05 De Belgische Krant De Tijd heeft een zogenaamde Galerie van Verdwenen Geluiden geopend, te beluisteren via Internet, en daar een quizje aan verbonden. We laten drie van die Internetgeluiden horen. (http://www.tijd.be/tijd/)
11.20 Marnix Koolhaas in gesprek met Vilan van de Loo, auteur van het zojuist verschenen boek "Toekomst door traditie. 125 jaar Tesselschade-Arbeid Adelt" (Walburg Pers, isbn 906011 951.7). Plus tt. in Paleis het Loo.
11.25 Aflevering 6 van de negendelige Spoor Terugserie 't Is plicht dat ied're jongen, over de geschiedenis van de dienstplicht: "Naar Indië", waarin Nederlandse dienstplichtigen voor het eerst gedwongen worden ver buiten de grenzen te gaan vechten. Over het verblijf op de troepentransportschepen en in Indonesië. En over de duizenden Indiëweigeraars.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie