OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.10 Ter gelegenheid van het koninklijk bezoek deze week aan Zweden, haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan een koninklijk bezoek aan zweden veertig jaar geleden waarbij hij verslaggever was en grappen uithaalde, samen met Polygooncameraman Carel Das.
10.15 Marnix Koolhaas in gesprek met de weerhistorici Ton Donker en Jan Buisman over de rol van het weer bij oorlogvoering.
Ton Donker is medwerker van het KNMI. Geïnteresseerden in de geschiedenis van het KNMI kunnen terecht in het Rijksarchief van Utrecht, waar het KNMI-archief sinds kort is opgeslagen en toegankelijk is gemaakt.
Jan Buisman schreef:
- "Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen" (van Wijnen) (isbn deel 1: 90 5194 075 0, isbn complete werk van vier delen: 90 5194 136 6)
- Bar en boos, zeven eeuwen winterweer in de Lage Landen (1984, isbn 90 246 4412 7)
11.05 Reportage van de tentoonstelling "Lachen in het Donker, Amusement in kamp Westerbork" in het herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het boek onder de gelijknamige titel is uitgegeven als Westerborkcahier nr. 4 door Van Gorcum in Assen (isbn 90 232 3141 4).
11.25 Aflevering 7 van de negendelige Spoor Terugserie 't Is plicht dat ied're jongen, over de geschiedenis van de dienstplicht: "In dienst van de Navo", handelt over de hoogtijdagen van de koude oorlog. Over indoctrinatie en oefeningen in Duitsland, maar ook over de straffe discipline en de rechteloze positie van de dienstplichtigen.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie