OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.10 Onder de kop "Alarm in de Alblasserwaard" haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan oud-VARA-collega Henk van Stipriaan, die hij begin jaren '50 op een gefaket-te klus stuurde in de Alblasserwaard: het zou er spoken.
10.15 Kees Slager in gesprek met FNV-beleidsmedewerker Jeroen Sprenger over de geschiedenis van het minimumloon naar aanleiding van de discussies in de regering om het minimumloon af te schaffen.
10.30 Reportage van Kees Slager van de 8ste Strijdmuziekdag - gehouden op 11 mei - in het centrum van Gemert, waar maar liefst 35 koren optraden op 5 podia. De strijdcultuur is dus helemaal niet dood. Ook de Stem des Volks bestaat nog.
10.45 Kees Slager in gesprek met Arie van Mazijk, vicevoorzitter van de Nederlandse Genealogische Vereniging die 50 jaar bestaat.
11.05 Kees Slager in gesprek met Gerrit Voerman, hoofd van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen in Groningen, naar aanleiding van hun onlangs verschenen Jaarboek waar o.a. een artikel staat over de alarmerende terugloop in ledenaantallen van de politieke partijen, en een artikel over Vaticaanse bemoeienis met de Nederlandse binnenlandse politiek aan het einde van de 19de eeuw.
11.16 Reportage van Kiki Amsberg naar aanleiding van de tentoonstelling in het bezoekerscentrum van het gerestaureerde stoomgemaal Hertog Reijnout bij Nijkerk over de Watersnood van 1916.
11.20 Door Bas Vos uit Arnhem werd geluid opgestuurd o.a. van de super-8 projector en van het laden van een computer. Kees vertelt hierbij zijn persoonlijke verhaal over hoe het komt dat het geluid van de projector historisch is: de rubberen aandrijfriemen zijn niet meer leverbaar.
11.24 Aflevering 8 van de 9-delige Spoor Terugserie 't Is plicht dat ied're jongen, over de geschiedenis van de dienstplicht: "De mondige dienstplichtige", over de opkomst van de soldatenvakbonden VVDM en AVNM. Over succesvolle acties voor lang haar en tegen de groetplicht. Over de veranderingen in de verhouding tussen beroeps en dienstplichtigen, over de veel beter behandeling, legering en beloning van dienstplichtigen.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie