OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.10 In zijn Ochtendwijding haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan de Vara-humor van de jaren '50: Samen met Jan de Troye en chauffeur Stoffels kreeg hij in 1955 de slappe lach na een buitengewoon slappe mop over de zogenaamde Uiteletuit.
10.15 Naar aanleiding van de start van het project Historisch Archief NS een gesprek over de geschiedenis van de Spoorwegen in Nederland.
10.35 Naar aanleiding van het verschijnen morgen van "Een theatergeschiedenis der Nederlanden. Tien eeuwen drama en theater in Nederland en Vlaanderen" (Uitg. AUP) een gesprek met dramaturg Rob Erenstein, hoofdredacteur van het boek. Marnix Koolhaas vindt het boek prachtig, maar hij heeft er ook veel kritiek op.
11.07 Reportage van Kees Slager naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de auto in Nederland. Hij sprak met de 93-jarige Jan Beckering-Vinckers, wiens vader de eerste auto van Kampen had, en dat was in 1907.
11.05 Commentaar van Marnix naar aanleiding van een kort geding afgelopen vrijdag over wat er moet gebeuren met het geld dat indische oorlogswezen - kinderen van ouders die tijdens de Japanse bezetting omkwamen - kregen van de regering. Er is strijd tussen twee groepen oorlogswezen over wat er met dat geld moet gebeuren.
11.15 Gesprek met historicus Nop Maas, die de autobiografie "Nederlandse toestanden, Uit het leven van een lijder" van veelschrijver Jonkheer Frederik Anthony Hartsen (1838-1877) bewerkte (Verloren).
11.20 Reportage van de tentoonstelling "Van panier tot petticoat", over de geschiedenis van de onderrok, in het Historisch Museum Ede
11.25 Slot van de negendelige Spoor Terugserie ""'t Is plicht dat ied're jongen"", over de geschiedenis van de dienstplicht:
Saboteurs, simulanten en weigeraars. Over de pogingen tot sabotage in het leger: BVD, Onkruit. Over de 'totaalweigeraars', maar ook over 'weiger-yups', de zinloosheid van het soldatenbestaan, verveling etc.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie