OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.10 Naar aanleiding van de Europacupwedstrijd Ajax-Juventus afgelopen woensdag, haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan voetbalverslaggever Evert Grifhorst van het Vrije Volk, die in 1958 de zin uitsprak: "De Spanjaarden hebben nieuwe inhoud gegeven aan het begrip tempo.
10.15 Kees Slager in gesprek met Wim Ruggenberg, voorzitter van de ABU, de Algemene Bond van Uitzendondernemingen, over de geschiedenis van de uitzendbranche naar aanleiding van het 35-jarig bestaan van de ABU.
10.30 Fragment van een Spoor Teruguitzending over de geschiedenis van de VPRO, naar aanleiding van het 70-jarig bestaan van de VPRO komende week.
10.35 Het is 70 jaar geleden dat Kees Boeke de Kindergemeenschap De Werkplaats in Bilthoven oprichtte. Naar aanleiding daarvan een reportage van Paul van der Gaag over de Boekeschool. Gesprekken met dochter Julia Boeke en oud-leerling H.W. von der Dunk.
11.05 Reportage van Kiki Amsberg, naar aanleiding van de presentatie van het boek "Geliebte Kinder, Briefe aus dem Amsterdammer Exil in die neue Welt 1939-1943", waarin brieven van het Duits-Joodse emigranten echtpaar Halberstam vanuit Amsterdam aan hun dochter in Chili.
(Klartext, Essen, isbn 3-88474-274-4)
11.10 Kees Slager in gesprek met Erik Jan Broers die deze week promoveerde op "Beledigingszaken voor de Staatse Raad van Brabant 1586-1795" (Van Gorcum, isbn 90 23231 13 9).
11.20 Reportage van Annemiek Windt van de tentoonstelling "Een tophit voor een cent", over de voorlopers van de jukebox, in het Nationaal Museum van Speelklok tot pierement in Utrecht.
11.25 Eerste aflevering van zesdelige Spoor Terugserie "Eigen Baas", over eigenzinnige Nederlanders die zonder baas door het leven zijn gegaan.
Ome Jan, over de 91-jarige Amsterdamse straatventer Jan Hendriks, die maar liefst 70 jaar met zijn handel door de Staatsliedenbuurt en de Jordaan trok.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie