OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Arie Kleijwegt haalt herinneringen op aan 2 speciale Tour de Frances, die van 1955 en 1959, de keren dat hij namens de VARA 'Chef d'Equipe' was. Een klusje dat weinig om het lijf was, maar zeer veel voordelen had, zoals mogen overnachten in goede hotels etc.
10.15 Paul van der Gaag in gesprek met de journalisten Kees Volkers en Hans Buiter, die een boek hebben geschreven over de geschiedenis van verkeersknooppunt Oudenrijn, het oudste van Nederland, dat - hernieuwd - gisteren officieel voor het verkeer is geopend door minister van Verkeer Jorritsma. "Oudenrijn, De geschiedenis van een verkeersknooppunt" door Kees Volkers en Hans Buiter (Matrijs, isbn 90 5345 087 4).
10.35 Paul van der Gaag in gesprek met Peter Altena, die het boek "Mijne vrolijke wijsgeerte in mijne ballingschap" van de patriot en revolutionair Gerrit Paape heeft bewerkt (Verloren, isbn 90 6550 141 x). Paape leefde van 1752 tot 1803 en deze autobiografie verscheen oorspronkelijk in 1792.
11.05 Reportage van Annemieke Windt van de expositie "'t Zijn beesten bij de politie", over honden en paarden in dienst van het gezag, in het Nederlands Politiemuseum in Apeldoorn. Gesprek met de directeur van het museum Annemieke van der Veen.
11.10 Paul van der Gaag in gesprek met amateur-historicus Doeko Roos, die zich bezighoudt met het ondersteunen van het behoud van de oude koloniale archieven in de voormalige kolonie Guyana.
11.20 Reportage van Marnix Koolhaas van de reconstructie van een zogenaamd 'koggeschip' (op de Koggewerf langs de IJssel in Kampen), die in de middeleeuwen werd gebruikt voor de handel tussen de Hanzesteden. Marnix sprak met projectleider Rob Busser.
11.25 Aflevering 6 en slot van de Spoor Terugserie Eigen Baas, portretten van eigenzinnige Nederlanders die zonder baas door het leven zijn gegaan. Dit portret gaat over de 56-jarige Henk Barentsen uit het Walcherse Biggekerke, die na een aantal mislukte pogingen om bij een baas te dienen van de psychiater te horen kreeg dat hij een 'autoriteitsconflict had en beter kon proberen zelfstandig door het leven te gaan. Na dat een aantal jaren als fietsenmaker, visser en antiekhandelaar op een geheel eigen wijze te hebben gedaan, lukt het hem nu al jaren om, dankzij twee rechterhanden, een sober leven en enige inkomsten van zijn vrouw, 362 dagen per jaar niet voor geld te hoeven werken.Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Paul van der Gaag

advertentie