OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In zijn ochtendwijding haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan P. Hans Frankfurther, die afgelopen week donderdag verdronk toen hij tevergeefs probeerde zijn zoon van de verdrinkingsdood te redden, voor de zuidkust van Java.
10.10 Marnix Koolhaas igm Nico Kooren van de Sabbatstichting. De Sabbatstichting looft 10.000 gulden uit voor degene die de Bijbelse grondslag voor de zondagsviering kan aantonen. Op 4 september gaat een landelijke campagne van start voor het herstel van de zaterdag (sabbat) als wekelijkse rustdag.
10.35 Marnix Koolhaas in gesprek met Martin Bossenbroek, auteur van het zojuist verschenen boek "Holland op z'n breedst. Indië en Zuid-Afrika in de Nederlandse cultuur omstreeks 1900" (Bert Bakker, isbn 90 351 1695 x), over de opkomende belangstelling voor Indië en Zuid-Afrika, en de rol die dat speelt in de Nederlandse cultuur en het nationaal bewustzijn rond de eeuwwisseling.
11.04 Fragment van de Waterstanden, begonnen in 1934, die gisteren voor het allerlaatst werden uitgezonden op de Nederlandse radio (Radio 5) op 31 augustus 1996.
11.05 Marnix Koolhaas in gesprek met Karina Meeuwse over haar boek "Opkomst en ondergang van de Vriezenveense Ruslui. Handelsfamilies in St. Petersburg 1720-1920" (Bruna, isbn 229 8304 8). Haar film over "De Ruslui", gaat in première op 7 september in Zaandam.
11.15 Recensie van Kees Slager van het boek "Stelligen onwil. Dienstweigering tijdens de Belgische Opstand" van Alex Barten en Frans Kraan (AMU/Ravijn, isbn 90 72768 43 4). Kees is behoorlijk negatief.
11.20 Reportage van Paul van der Gaag van de tentoonstelling Mensen over de vloer over het wonen in de 19de eeuwse Da Costabuurt in het Amsterdams Historisch Museum.
11.25 Aflevering 1 van de Spoor Terugserie "Tussenstop Apeldoorn, op weg naar het beloofde land".
In oktober 1947 wordt een groep van vijfhonderd joodse kinderen afkomstig uit Roemenië ondergebracht in het gebouwencomplex "Het Apeldoornse bos". Een jaar later vertrekt bijna de hele groep per schip naar Israël. In Het Spoor Terug het verhaal van de dan 10-jarige Nathan Barzilai en zijn lotgenoten, over hun belevenissen in Roemenië, hun verblijf in Apeldoorn en hun uiteindelijke aankomst in "Erets Jisraeel", zoals zij hun beloofde land dan al noemen.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Marnix Koolhaas

advertentie