OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.10 In zijn column vertelt Arie Kleijwegt verder over de NCRV-chauffeur Japie van Arkel, met wie hij in 1952 op reportage was. Van Arkel had een 'oud vrouwtje van de NCRV' bedacht, een pseudoniem voor de jonge schone met wie hij buitenechtelijk vermaak zocht. Op weg naar een reportage werd Arie meegenomen naar van Arkel's 'schoonouders', en zo kwam het dat Arie te laat was voor een verslag van het afscheid van Suurhoff bij het NVV om deel te nemen aan het tweede kabinet Drees.
10.15 Paul van der Gaag in gesprek met journalist en Oranjekenner Harry van Wijnen over de macht des Konings en over de invloed van de Koningin op het regeringsbeleid. Aanleiding is een aantal kwesties: de koningin zou staatssecretaris Nuis hebben geprest geen subsidie te verlenen voor het theaterstuk Emily, ze zou te lang hebben gedraald met het indienen van een gratieverzoek voor de terdoodveroordeelde Johannes van Damme, en ze zou een rol hebben gespeeld bij het terugroepen van de Nederlandse ambassadeur Roell uit Zuid-Afrika omdat die daar met zijn vriendin zit en niet met zijn wettige echtgenote. Ze bespreken de verhouding tussen kabinet en Koning vanaf 1813.
10.35 Paul van der Gaag in gesprek met Marc Dierkx en Bram Bouwens, auteurs van het boek "Op de drempel van de lucht, tachtig jaar Schiphol", dat deze week verschijnt. (SDU, isbn 90 12 08304 4)
11.05 Paul van der Gaag in gesprek met Giliam de Valk over zijn zojuist verschenen boek "De BVD en inlichtingenrapportages" (Instituut voor Vredesvraagstukken, isbn 90 71701 61 1). Paul vindt het een overbodig boek.
11.14 Reportage van Francine Postma ter gelegenheid van de tiende Open Monumentendag, van de nog werkende stoomhoutzagerij in Groenlo.
11.21 Recensie van Kees Slager van het boek "Het beeld van de auto, 1896-1921" van Fons Alkemade (Kluwer, isbn 90-20129643).
11.25 Aflevering 3 en slot van de Spoor Terugserie "Tussenstop Apeldoorn, op weg naar het beloofde land".


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Paul van der Gaag

advertentie