OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In zijn Ochtendwijding vertelt Arie Kleijwegt over zijn herinneringen aan de barre Elfstedentocht van 1963, toen hij als televisieverslaggever was gedetacheerd in Bartlehiem. Dit leverde hem het ereburgerschap van Bartlehiem op. Bij de volgende tocht, in 1985 was hij weer in Bartlehiem. Hij mocht het slagveld overzien vanaf de eerste verdieping van een daar gelegen boerderij, waar hij ongewenst en per ongeluk getuige was van een vrijscène.
10.10 Kees Slager in gesprek met Prof.Dr. G.F. IJzereef, hoogleraar Experimentele Archeologie aan de UvA, naar aanleiding van de inaugurele reden die hij a.s. vrijdag zal uitspreken. IJzereef is mede initiator van het prestigieuze archeologische themapark Archeon in Alphen ad Rijn dat op 1 april zijn poorten zal openen.
10.50 Jacqueline Maris in gesprek met Peter Romeijn van het RIOD (Oorlogsdocumentatie) in Amsterdam, naar aanleiding van de kwestie van de zogenaamde Moskouse archieven.
Vele door Duitsers tijdens de oorlog uit Nederland geroofde archieven (zoals het Internationaal Vrouwenarchief, en vele archieven van Joodse en katholieke organisaties), maar ook Duitse archieven (o.a. van Nederlandse SS-ers die naar het oostfront gingen) zijn in Moskou terechtgekomen. Het RIOD heeft een deel van die archieven gekopieerd.
11.05 Kees Slager in gesprek met Flora Vallenduuk, medewerkster van het Amsterdams Filmmuseum, naar aanleiding van de reconstructie van de eerste Nederlandse geluidsfilm Terra Nova die a.s. donderdag in première gaat. De film is destijds nooit vertoond omdat hij na een ruzie tussen regisseur en producent niet is voltooid. Delen van deze film werden onlangs teruggevonden, en de reconstructie is nu een feit.
De film vertelt een vissersdrama met als achtergrond de afsluiting van de Zuiderzee.
11.10 Interview van Gerard Leenders met Rob Nieuwenhuys, die in 1963 een biografie schreef over Francois Haverschmidt. "De dominee en zijn worgwengel". Aanleiding is het feit dat 100 jaar geleden de 58-jarige Haverschmidt een einde aan zijn leven maakte. Dit wordt herdacht met o.a. een overzichtstentoonstelling in het Letterkundig Museum in Den Haag, een videoportret en de heruitgave van het boek van Nieuwenhuys.
11.25 Aflevering 2 van de driedelige Spoor Terug-serie "Op het ijs kent men 's lands wijs", over de Nederlandse schaatscultuur. Deze aflevering gaat vooral over de Elfstedentocht. Aan het woord:
- Dirk Beeksma, die al 60 jaar schaatsles geeft en 7 x de Elfstedentocht heeft gereden.
- George Schweigmann
- Piet Keijzer, over het zogenaamde Pact van Dokkum bij de Elfstedentocht van 1940.
- Gerrit Duiker, ook finalist bij die Elfstedentocht.
- Fred Lobatto, alias Van den Heuvel, Jood, die zowel in 1941 als in 1942 de Elfstedentocht uitreed.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager

advertentie