OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt gaat over de dood van Churchill op 24 januari 1965 en de staatsbegrafenis, waarvan Arie Kleijwegt een televisieverslag - het laatste uit zijn carrière - maakte.
10.10 Gesprek over de geschiedenis van de VOC.
Kees Slager praat met Femme Gaastra (RUL), o.a. auteur van het boek "De geschiedenis van de VOC" (Walburg pers).
Kiki Amsberg praat met Lodewijk Wagenaar, die volgende week promoveert op "Galle, VOC-vestiging in Ceylon" (Bataafsche Leeuw). Hij heeft de archieven van een vestiging in Ceylon bestudeerd.
Kees Slager in gesprek met Jerzy Gawronski, die vorige week promoveerde op "De Hollandia en de Amsterdam, twee schepen en een bedrijf". Hij heeft o.a. het voor Hastings gezonken VOC-schip De Amsterdam onderzocht (onderwaterarcheologie) en aan de hand van de gevonden inhoud van het schip het VOC-bedrijf in Amsterdam onderzocht.
11.05 In de Historisch Nieuwsrubriek wordt de coverstory vermeld van René Zwaap over de zogenaamde "Bernhardtapes", de banden van de interviews die Bernhard-biograaf Alden Hatch maakte begin jaren '60. Het artikel gaat o.a. over de Greet Hofmansaffaire.
11.10 Reportage van Kiki Amsberg van de tentoonstelling "Weggevertjes" in het Rotterdams Historisch Museum.
11.15 Kees Slager in gesprek met Jef Helmer, die zojuist te horen kreeg dat hij binnenkort in Praag een prijs krijgt uitgereikt wegens zijn activiteiten voor de mensenrechten in Tsjecho-Slowakije en Charta '77. De prijs werd eerst uitgereikt aan Francois Mitterrand, Prins Charles en Max van der Stoel.
11.25 Aflevering en drie van de Spoor Terug-serie "Op het ijs kent men 's lands wijs" over de Nederlandse Schaatscultuur. Deze aflevering "Van Jaap Eden tot Rintje Ritsma" gaat over het wedstrijdschaatsen, de hardrijderij.
Aan het woord (naast talloze historische fragmenten):
- Lex Haag, schaatser die in de jaren '20 actief is, o.a. over Jaap Eden en zijn eigen schaatscarriere.
- Coen de Koning, opvolger van Jaap Eden, over zijn schaatscarriere.
- Ben Blaisse, als schaatser actief in de jaren '20.
- Siem Heiden, die begint met wedstrijdschaatsen in 1925, o.a. over zijn ervaringen bij de Olympische Winterspelen in Sankt Moritz in 1928.
- Gerrit Duiker, profrijder in jaren '20.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager

advertentie