OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt gaat over het verkiezingsjaar 1994. Er zijn drie verkiezingen: Gemeenteraad, Tweede Kamer en Europees Parlement. Kleijwegt concludeert dat er een aantal records gebroken zal worden: o.a. grootste verlies bij PvdA, grootste winst bij D'66. Plus wat gekat op de stemdiscipline die deze week in de Kamer werd getoond bij het aannemen van de nieuwe Mediawet.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met de heer V. Veldheer n.a.v. zijn proefschrift "Kantelend bestuur, een onderzoek naar de ontwikkeling van taken van het lokale bestuur in de periode 1851-1985" (RUL / SCP) en met de Maastrichtse wethouder W. Kuiper n.a.v. zijn proefschrift "Lokaal en landelijk in Limburg, veranderingen in de Limburgse lokale politiek". Aanleiding zijn de Gemeenteraadsverkiezingen die deze week gehouden gaan worden, en onderwerp is het lokale bestuur.
10.45 Reportage van Sjifra Herschberg van de speurtocht van Mineke Bosch en Mirjam Eberhard in de zogenaamde Moskouse Archieven. Aan het begin van de oorlog hebben de Duitsers een aantal archieven weggeroofd uit Nederland. Deze zijn als oorlogsbuit in Moskou beland, waar ze zich nog steeds bevinden. Daaronder o.a. het vooroorlogse archief van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging.
Aansluitend heeft Marnix Koolhaas een telefoongesprek met Mineke Bosch, die inmiddels uit Moskou is teruggekeerd.
11.05 Reportage van Kiki Amsberg van de verzameling ondergoed van Herman Boeije. Hij exposeert tot 28 juni 1994 in het Admiraliteitshuis in Dokkum.
11.10 Reportage van Hans Olink van de onthulling van een plaquette ter nagedachtenis aan de verzetsstrijdster Ru Par‚ op de Ru Par‚-school. "Tante Zus" redde 52 Joodse kinderen door ze te laten onderduiken. Hans Olink sprak over haar met Hanneke Gelderblom-Lankhout, 1e Kamerlid voor D'66 en één van die geredde kinderen.
11.20 Marnix Koolhaas in gesprek met de historica Petra Groen (Min. van Defensie) naar aanleiding van het verschijnen van het boek "De Japanse aanval op Java", geschreven door de oud-kolonel J.J. Nortier, en de historici P. Kuyt en P. Groen. (Bataafsche Leeuw). Ter inleiding een klein Nirom-fragment van 1 maart 1942 over de Slag in de Javazee, die op 27 februari 1942 plaatsvond.
11.25 Aflevering 2 van de dertiendelige Spoor Terug-serie Voort Kameraden! over de honderdjarige geschiedenis van de sociaaldemocratie. Deze aflevering, "Groei en verdeeldheid" gaat over de eerste jaren van deze eeuw, toen de sfeer binnen de SDAP werd gekenmerkt door verdeeldheid.
Aan het woord:
- Jos Perry, medeauteur van een binnenkort te verschijnen Gedenkboek over 100 jaar sociaaldemocratie.
- Troelstra (nagespeeld)
- van Ravesteijn (HA)
- Jan van Ginkel, PvdA-lid
- W. Drees (HA)
- Christien de Ruijer-de Zeeuw, dochter van SDAP-voorman de Zeeuw.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Marnix Koolhaas

advertentie