OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In de Ochtendwijding vertelt Arie Kleijwegt hoe hij een keer als verslaggever van VARA's Achter het Nieuws achter een dopingrelletje aanzat, waarbij Gretta Kok betrokken zou zijn. De woedende vader van Kok nodigde Kleijwegt thuis uit, en vertelde daar enthousiast: "Ik heb er nu eentje in het bad legge !!!" En dat was Ada Kok, die later vele malen goud zou winnen.
10.10 Kees Slager in gesprek met Dr. A.A. de Jonge, die ooit het boek schreef "Het nationaalsocialisme in Nederland", naar aanleiding van de forse verkiezingswinst van de Centrumdemocraten bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen week. De vraag is of er parallellen zijn tussen het opkomend fascisme nu en in 1935, toen de NSB ook zo'n forse winst behaalde. En hoe en of we er ons druk over moeten maken.
10.35 Hans Olink in gesprek met Horst Lademacher, hoogleraar Nieuwe en Nieuwste geschiedenis en Nederlandkunde aan de Universiteit van Munster, en met Frans Wijnands, correspondent voor Sijthof Pers en VNU in Duitsland, over de verhoudingen tussen Duitsers en Nederlanders naar aanleiding van een negatief artikel in der Spiegel van deze week over de Nederlanders.
11.05 Aankondiging van tentoonstelling in het Verzetsmuseum in Gouda over het leven van Gedrevene Mies Boissevain, initiatiefneemster van de Nationale Feestrok, actief in het Verzet en ook na de oorlog in van alles actief.
11.10 Kees Slager in gesprek met 'tulpomaan' Cees Noordermeer over de geschiedenis van de tulp, naar aanleiding van 'het jaar van de tulp' en de tentoonstelling in museum Dit is in Bethlehem in Gorkum over de geschiedenis van de tulp, die dit jaar 400 jaar in Nederland bestaat.
11.15 Reportage van Stef Lokin naar aanleiding van het feit dat precies honderd jaar geleden dominee Barger in Harlingen zijn maîtresse vermoordde, wat heeft geleid tot het liedje "Tararaboemdijee, de blikken dominee, die schoot met kruit en lood, zijn arme naaister dood".
11.25 Derde aflevering van de dertiendelige Spoor Terug-serie "Voort Kameraden !" over de honderdjarige geschiedenis van de sociaaldemocratie. Deze aflevering gaat over de "Vergissing van Troelstra", over de herfst van 1918 toen Troelstra een mislukte oproep deed tot revolutie. (gedeeltelijke herhaling)
Aan het woord/HA-fragmenten:
- Gerard van het Reve senior, actief in SDP
- Jan de Ronde, eveneens actief in SDP.
- Arie de Zeeuw, voorzitter van de Rotterdamse SDAP
- diens dochter, Christien de Ruyter-de Zeeuw
- J. Moor, ooggetuige van Troelstra's oproep tot revolutie
- de rede van Troelstra is nagespeeld door Bennie Huisman.
- oud-Waarheid hoofdredacteur A.J. Koejemans
- oud SDP-bestuurslid Barend Lutheraan
- Cor Schilp, verslaggever Utrechts Dagblad
- Willem Drees, toen voorzitter van de Haagse SDAP en tegenstander revolutiepoging."

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager

advertentie