OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt gaat over Willem Duys, die begin jaren zestig een soortgelijk televisieprogramma presenteerde als Arie en met wie hij toen redelijk goed bevriend was en regelmatig biljartte. Ze deden een wedstrijdje: wie tot een gemiddelde boven de 2 wist door te stoten. Nu zijn Arie en Duys weer mediaconcurrenten, en wat Arie goed doet is dat hij hogere luistercijfers weet te scoren dat Willem Duys op Radio 2 op hetzelfde tijdstip.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met Hugo Röling, auteur van het deze week verschenen boek "Gevreesde Vragen" over de geschiedenis van de seksuele opvoeding in Nederland (AUP).
10.35 Marnix Koolhaas in gesprek met Ad van Liempt, eindredacteur van NOVA, naar aanleiding van zijn deze week verschenen boek "Een mooi woord voor oorlog" (SDU), een kroniek van de zeven weken politieke ontwikkelingen die voorafgingen aan de politionele acties in juli 1947.
11.05 In de nieuwsrubriek het bericht dat Noord- en Zuid-Holland overwegen weer een provincie te worden. Naar aanleiding van dit bericht een herhaling van een fragment uit een eerder OVT-interview met Rijksarchivaris Frank Otten van de provincie Zuid-Holland, die vertelt over hoe de deling in 1840 tot stand is gekomen.
11.15 Marnix telefonisch in gesprek met Hein Reedijk, directeur van het Museum voor Land- en Volkenkunde in Rotterdam, naar aanleiding van het krantebericht dat hij eventueel bereid is Indiaanse schatten uit zijn collectie terug te geven aan de (nazaten van de) oorspronkelijke eigenaren.
11.20 Reportage van Kees Slager naar aanleiding van het feit dat de Lauwerszee op 23 mei 1969, 25 jaar geleden dus, werd afgesloten. Kees praat met oud-garnalenvisser Folkert Oostema, over wat de gevolgen waren van die afsluiting.
11.25 Recensie van Kees Slager van het deze week verschenen boek "Honderd Jaar Sociaaldemocratie in Nederland" (WBS/Bert Bakker).
11.27 Aflevering 13 en slot van de dertiendelige Spoor Terug-serie over de geschiedenis van honderd jaar sociaal-democratie "Voort Kameraden". Deze aflevering gaat over de nasleep van de val van het Rooms-rode kabinet Den Uyl in 1977, en wat daarna gebeurde.
Aan het woord:
- Den Uyl (HA)
- Felix Rottenberg, PvdA-jongeren (HA)
- Bart Tromp (oud-hoofdbestuurslid)
- Arie Groenevelt (HA), voorzitter Industriebond FNV
- Max van den Berg (voorzitter PvdA ) HA
- André van der Louw, o.a. voormalig Nieuw-Linkser
- Lenie Bakker, oud-SDAP-lid sinds 1926
- voormalig PvdA-burgemeester van Rotterdam Wim Thomassen.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Marnix Koolhaas

advertentie