OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Arie Kleijwegt haalt in zijn Ochtendwijding, getiteld "VE-day", herinneringen op aan de viering van de capitulatie van de Duitsers op 8 mei 1945 in Londen. Hij zag daar voor het eerst Churchill.
10.10 Reportage van Klaas Vos van het monument ter nagedachtenis van Keesje Brijde, die op 12-jarige leeftijd tijdens de hongerwinter door een Duitse soldaat werd doodgeschoten tijdens het zoeken van kolen in de Rietlanden in het oostelijk havengebied van Amsterdam. Vos ontmoet mw. Agatha van Haperen, die blijkt getuige van de schietpartij te zijn geweest.
10.15 Reportage van Hans Olink van de onthulling van een monument in het Veluwse dorp Vierhouten ter nagedachtenis aan acht Joodse landgenoten die daar op 31 oktober 1944 door de Duitsers werden vermoord. Ze waren daar indertijd ondergedoken in het zogenaamde "Pas-op-kamp", samen met zo'n honderd andere onderduikers. Toen het kamp werd ontdekt zaten er al anderhalf jaar mensen ondergedoken.
10.20 Reportage van Kees Slager van de herdenking van Jaap Rademaker en Kees Kloet van de executie - door ophanging - van 10 verzetsmensen - die probeerden het bevrijd gebied in de Oosterschelde te bereiken - op 10 december 1944 in Renesse.
10.35 Reportage van Jan Leenders van de herdenking van de moord op burgemeester Wilhelmus Wijnen van Asten en burgemeester Johannes Smulders van Someren op 15 mei 1944. De derde die geëxecuteerd zou worden is de heer Eisbouts, directeur van de plaatselijke confectiefabriek, maar de kogel ketste af. Ze waren slachtoffers van de zogenaamde Silbertannemoorden van de SS-er Rauter, die om het verzet te breken belangrijke Nederlanders liet vermoorden.
10.45 Reportage van Kiki Amsberg over St.Pancras, waar in april 1945 20 verzetsmensen werden geëxecuteerd als represaille voor de sabotage van de spoorlijn.
10.50 Reportage van Gerard Leenders over Alem, waar Jan en Tilly Klingen en Nicolaas Boele in september 1944 werden vermoord voor hun verzetsdaden. Gesprek met zus Tonnie, van wie nog twee broers omkwamen in het verzet.
11.05 Kiki Amsberg in gesprek met Jona Oberski, wiens boek "Kinderjaren" onlangs is verfilmd. De film "Jonah who was in the whale" komt deze week in Nederland in première.
11.15 Kiki Amsberg in gesprek met Mirjam Prenger, auteur van het boek (samen met Rene Witte) "De sleutel van de VPRO" (Cramwinckel) en met Arie Kleijwegt, in zijn hoedanigheid als oud-VPRO-televisiedirecteur, over de geschiedenis van 25 jaar VPRO-ledenraad.
11.25 Aflevering 11 van Voort Kameraden, dertiendelige serie over de geschiedenis van 100 jaar sociaaldemocratie. Deze aflevering gaat over Tien over Rood, over de opstand van de jaren '60, van Nieuws Links tegen de oude partij-elite.
Aan het woord:
- Geert Ruygers
- André van der Louw
- Han Lammers
- Sonja van der Gaast
- Hilda Verweij-Jonker
- Wim Thomassen
- Ien van den Heuvel
- Prof. Heertje


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kiki Amsberg

advertentie