OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In zijn Ochtendwijding vertelt Arie Kleijwegt over de periode - ten tijde van de politionele acties - dat hij bij de Marine zat en een disciplinaire straf opgelegd kreeg wegens omgang met zijn minderen. Hij hoopte toen overgeplaatst te worden naar Indië, waar naar hij hoopte de omgangsvormen nog wat losser waren. Hij herinnert zich niet dat over Indië inhoudelijke discussies werden gevoerd.
10.10 Naar aanleiding van de start van het WK voetbal in de VS praat Marnix Koolhaas met de historici Maarten van Bottenburg, auteur van het proefschrift "Verborgen competitie, over de uiteenlopende populariteit van sporten" (Bert Bakker) en met John van Zuijlen, directeur van het Nederlands Sportmuseum in aanbouw (Lelystad) over de voetbalgekte en over de achtergronden van de populariteit van sporten.
10.45 Marnix Koolhaas in gesprek met Marten Jan Bok, die deze week aan de RUU promoveerde op "Vraag en aanbod op de Nederlandse kunstmarkt 1580-1700", een studie naar de kunsthandel in de Gouden Eeuw en de invloed die die handel had op de kunst.
11.05 Marnix Koolhaas telefonisch in gesprek met Jacques Fermaut, actief in het Comité voor Frans-Vlaanderen en geeft Nederlandse les, naar aanleiding van de hausse in de ontwikkeling van het Nederlands in Frans-Vlaanderen, over de achtergronden van die hausse.
11.10 Recensies van
-"In de Pas", van Andre Swijtnk, over de Nederlandse sport tijdens de oorlog (Vrieseborch, Haarlem) en
- Tennis in Nederland 1500-1880, van Cees de Bondt, (Verloren, Hilversum)
11.15 Reportage van Kiki Amsberg naar aanleiding van het 60-jarig bestaan van de Cineac. Ze praat met Bert Hogenkamp, filmdeskundige.
11.25 Deel 1 van tweeluik over het Leids Weeshuis, de periode 1910-1945.
Aan het woord:
- Broer en zus Cor en Lies Kuivenhoven
- Toon de Vos
- Jan van der Linden
- Frans Pardon
Onderwerpen:
Jongens en meisjes worden gescheiden, de komst en het leven in het weeshuis, de zogenaamde 'bruine Bonenstaking' (naar aanleiding van zure harde bonen), de armoe van het weeshuis, de oorlogsjaren.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Marnix Koolhaas

advertentie