OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt is gewijd aan het debacle van de mislukte benoeming tot EC-commissaris van Ruud Lubbers.
10.10 Kees Slager in gesprek met de historicus Henk Termeer die komende week promoveert op "Het Geweten der Natie", een uitgebreid historisch onderzoek naar de rol van de voormalige illegaliteit in bevrijd Zuid-Nederland. (Van Gorcum, Assen)
10.45 Gerard Leenders in gesprek met Hella van de Velde, die deze week promoveerde op haar onderzoek "Vrouwen van de partij. De integratie van vrouwen in politieke partijen in Nederland, 1919-1990, uitgeverij DSWO Press, RU-Leiden, over de integratie van vrouwen in de Nederlandse politiek.
11.05 Reportage van Paul van der Gaag over de presentatie van het boek "Dagboek van een VOC-soldaat, Carolus van der Haeghe" in Brugge. Hij praat met de redacteur van dit boek en medewerker Linschotenvereniging de Belg Jan Parmentier. (Walburg Pers)
11.15 Opname van Hans Olink van het zogenaamde "Coenlied", uitgevoerd door de theatergroep "Het gezelschap" en onderdeel van het stuk "Jan Pieterszoon Coen" over het leven van de VOC-gouverneur en stichter van Batavia.
11.20 Kees Slager telefonisch in gesprek met mevrouw E. van Heuven van Nes, samenstelster van boek en tentoonstelling over het voorbeeldige optreden van Koning Willem 3 tijdens de watersnoodramp die in 1861 de Bommelerwaard trof. (Tentoonstelling: De Faam, tot 1 augustus in Het Loo)
11.25 Recensie door Kees Slager van het boek "100 jaar wegrenners" door Wim van Eyle en Jacques Burremans (Elmar/Goossens, 74,50)
11.30 Slot van tweeluik over het Leids Weeshuis (Het heilige Geest en Armen Wees- en Kinderhuis), de periode na de oorlog.
Aan het woord:
- Lies Kuivenhoven
- Gerrie Boezaard
- Godfried van Kempen, regent van het Leids Weeshuis
- Hans van Houten en Claar van Rijn


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager

advertentie