OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In deze eerste Ochtendwijding van Arie Kleijwegt na het zomerreces, refereert Arie aan het overlijden van Roelof Kiers, op 26 juni j.l., op exact het tijdstip dat Arie zijn column uitsprak.
10.10 Paul van der Gaag via een lijn met de Regionale Omroep Limburg in gesprek met historicus Jos Perry over zijn boek "De Voorman, een biografie van Willem Hubert Vliegen" (Arbeiderspers/Open Domeinserie)
10.45 Kees Slager in gesprek met Jan van Oudheusden, van de Stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening en provinciaal historicus, naar aanleiding van de komende herdenkingen van de bevrijding van Zuid-Nederland en over zijn boek "Tussen vrijheid en vrede" (Waanders)
11.05 Kees Slager in gesprek met Michiel Voorhoeve, bestuurslid van de Vereniging Open Monumenten, een vereniging die zich bezighoudt met ons cultureel erfgoed, over de eerste zogenaamde Erfgoedwinkel, die zojuist van start is gegaan in de Oude Molstraat in Den Haag.
11.10 Reportage van Kiki Amsberg over de opening van de tentoonstelling "Zwarte Avonden in Arnhem 1942 tot 1944, Cultuur buiten de Kultuurkamer" en naar aanleiding van de verschijning van het boek met dezelfde titel, van de hand van de Arnhemse gemeentearchivaris de heer Piet van Iddekinge (Matrijs). Tevens fragment van een reconstructie van zo'n 'zwarte avond' door de actrice Nel Oosthout.
11.25 Aflevering 1 van de vierdelige Spoor Terugserie "De Bevrijding van het Zuiden", over de ontruiming van kamp Vught. Onder de druk van de naderende geallieerde legers besloten de Duitsers concentratiekamp Vught te ontruimen. Meer dan drieduizend overwegend politieke gevangenen werden op 5 en 6 september 1944 - Dolle Dinsdag - op transport gesteld naar de kampen Sachsenhausen en Ravensbrück.
Aan het woord:
- Jennie Timmerman
- Marius Flothuis
- Gisela Wieberdink-Söhnlein
- Hetty Voute

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager

advertentie