OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In zijn Ochtendwijding haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan het begin van Radio Herrijzend Nederland, vandaag exact 50 jaar geleden.
10.10 Kees Slager in gesprek met vijf betrokkenen uit de begintijd van Radio Herrijzend Nederland: Arie Kleijwegt, Joop Landré, Cees Middelhoff, Nettie Rosenfeld en Gabri de Wagt, over de geschiedenis van deze eerste vrije zender van vaderlandse bodem, die uitzond van 3 oktober 1944 vanuit het zojuist bevrijde Eindhoven, tot januari 1946. De aanwezige dame en heren vieren dus vandaag hun 50-jarig jubileum.
10.45 Reportage van Hans Olink met Lien Heyting, schrijfster van het boek "De wereld in een dorp, schilders, schrijvers en wereldverbeteraars in Laren en Blaricum van 1880-1920". (Meulenhoff)
11.04 Bericht plus fragmentje uit kerstuitzending van 1992 over de Matla-agenda, naar aanleiding van het bericht dat per 1 januari 1995 de verschijning van de Matla-agenda wordt stopgezet.
11.10 Kees Slager telefonisch in gesprek met journaliste Hanni Leenen naar aanleiding van het verbod van de KPN op de verschijning van haar boek over de geschiedenis van de ondernemingsraad van dochteronderneming PTT-Contest.
11.15 Reportage van Gerard Leenders naar aanleiding van de middeleeuwse maaltijden die met ingang van deze week vrijdags kunnen worden genoten in het restaurant van het Amsterdams Historisch Museum.
Twee middeleeuwse kookboeken, bij uitgeverij De Kan, Binnenkadijk 237, 1018 ZG Amsterdam.
10.20 Eerste aflevering van veertiendelige Spoor Terugserie De Loffelijcke Compagnie, over de geschiedenis van de eerste Nederlandse multinational, de VOC: "Het begin".
Aan het woord:
- historicus Roelof van Gelder
- historicus Femme Gaastra
- Els van Eijck, directeur Amsterdams Scheepvaartmuseum
- de Vlaamse historicus Jan Parmentier


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager

advertentie