OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt, waarin deze zijn gram uit en zijn hart lucht over NPS-voorzitter Albert van den Heuvel, die deze week zijn ontslag moest nemen op aandringen van de NOS-ondernemingsraad.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met onderzoeker André van den Brugge (voormalig kleine zelfstandige en medewerker van het wetenschappelijk bureau van D'66) naar aanleiding van de plannen van minister Wijers om de vaste winkelsluiting grotendeels af te schaffen, over de geschiedenis van de winkelsluitingswet. Plus fragmenten.
10.30 Kiki Amsberg in gesprek met historica Maria Grever, die 14 oktober zal promoveren aan de KUN op haar proefschrift "Strijd tegen de stilte, Johanna Naber en de vrouwenstem in de geschiedenis" (Verloren, Hilversum), over het leven en werk van historica Johanna Naber, en over het historisch bedrijf, dat vooral werd bepaald door mannelijke historici, die het lukte de vrouwen tot aan 1900 uit de geschiedwetenschap te houden.
11.05 Marnix Koolhaas telefonisch in gesprek met Jan Boer, de nieuwe eigenaar van de monumentale bioscoop Trianon in Leiden, die dreigt te verdwijnen.
11.11 Binnenkort wordt een tentoonstelling ingericht over de historische bioscoop Cineac in Amsterdam, gebouwd door de befaamde architect Duiker. Architectuurliefhebbers maken zich zorgen over wat eigenaar Caransa in petto heeft voor dit cultuurmonument. Helaas is het oorspronkelijk kassahokje zoek, en luisteraars worden opgeroepen te vertellen waar het ding gebleven is.
11.15 Reportage van Chaja Zeegers van de tentoonstelling "Van bijtmaskers tot handboeien" in het Psychiatrisch Centrum Joris in Delft, - over hulpmiddelen in de psychiatrie - naar aanleiding van zijn 100-jarig bestaan.
11.20 Tweede aflevering van de veertiendelige Spoor Terugserie De Loffelijcke Compagnie, over het leven aan boord van de Compagnieschepen.
Hoe leven bemanning en soldaten tijdens de acht maanden durende reis van een VOC-schip? De tijd wordt gedood met spelletjes en flauwe pesterijen. Muiterij en manslag worden zwaar gestraft. Gebrek aan schoon water en verse groenten, en slechte hygiëne eisen hun tol. De chirurgijn is geen zachte heelmeester en de doden gaan eentweedrie in Godsnaam overboord.
Aan het woord:
- Jerzy Gawronski, onderwaterarcheoloog, doet o.a. onderzoek naar de Amsterdam, die gezonken is voor Hastings.
- de Vlaamse historicus Jan Parmentier.
- Neerlandica Marijke Barend, over een reisverslag van meevarende dames aan boord.
- historicus Jaap de Moor
- Els van Eijck, directeur van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum.Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Marnix Koolhaas

advertentie