OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.04 "VPRO zonder puntjes wijst de weg" is de titel van Kleijwegt's Ochtendwijding. Hij gaat over de toekomst van het Nederlandse omroepbestel (waar niemand meer iets van snapt). Arie voorziet een kleine publieke omroep, waarin de VPRO het voortouw zal nemen, naast alle commerciële omroepen.
10.10 Naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van Het Spoor (Terug) en stelselmatig bedreven 'oral history' in dit programma, een herhaling van een fragment uit de allereerste uitzending van het Spoor op 8 oktober 1984. Het was de start van een driedelige serie over de Hongerwinter, en in het fragment vertelt mevrouw Klaris over hoe ze als 24-jarige eten zocht voor haar drie kinderen (haar man zat in Duitsland).
10.15 Interview met de 100-jarige wiskundige en marxist Dirk Struik over zijn herinneringen aan Nederland van voor 1926, het jaar dat hij emigreerde naar de VS.
10.45 Interview met Sima Sneevliet, dochter van Henk Sneevliet, (geb. 1923) die in Rusland heeft gewoond van 1934 tot 1988. Haar boek "Mijn herinneringen aan stalinistisch Rusland" verscheen deze week bij Bzztoh.
11.05 Interviewtje met de historicus Niek van Sas die deze week een prijs (van een ton) krijgt uitgereikt voor zijn historisch werk van het Prins Bernhard Fonds.
11.10 Reportage van Gerard Leenders naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van Atheneum Nieuwscentrum aan het Spui in A'dam, vanaf zijn oprichting kiosk voor links radicaal en progressief Nederland, waar alle pamfletten en foldertjes en tijdschriften te koop waren.
11.15 Nummer van de Cd-box "Nederland bevrijd" deel 2. (Peter's Music Factory in Haarlem)
11.15 3e aflevering van 14-delige Spoor Terug serie "De Loffelijcke Compagnie", over de geschiedenis van de VOC. Op 23 juni 1596 gaat Cornelis Houtman aan land in het sultanaat Banten op Java. Zes jaar later wordt de VOC opgericht en vestigt de VOC zich in Jacatra, dat al snel tot Batavia wordt omgedoopt. "Daar kan in Indien wat groots verricht worden", schrijft gouverneur-generaal Jan-Pieterszoon Coen met vooruitziende blik.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager

advertentie