OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 In zijn Ochtendwijding verhaalt Arie Kleijwegt hoe hij in 1967 bijna ontslagen werd bij de V.P.R.O., maar daarvoor werd behoed door een bestuurder van de oude stempel, Ir. Klaas Kooy uit Geldermalsen. Een gebeurtenis die volgens Kleijwegt de aanzet gaf tot de coup van '67/'68 bij de V.P.R.O.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met Joost Jonker, historicus van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, en met Jelle van der Toorn Vrijthoff, directeur van Total Design, over het nieuwe paspoort dat op 7 november a.s. wordt gepresenteerd en waarin de Nederlandse geschiedenis in beeld is gebracht.
10.30 Marnix Koolhaas in gesprek met Prof.Dr. Huib Vleesenbeek, directeur van het Centrum voor Bedrijfsgeschiedenis van de Erasmusuniversiteit en met journalist Wim Wennekes over de vraag of bedrijfsgeschiedenissen schrijven in opdracht historisch verantwoord kan. Aan de telefoon Eddy Masselink van de Nederlandse Uitgeverij van Jubileumboeken.
11.05 Reportage van Jacqueline Maris over de uitreiking van de Johanna W.A. Naberprijs 1994 in het Ned. Filmmuseum aan Hilde van Wijngaarde die een scriptie heeft geschreven over uitdraagsters in Amsterdam.
11.15 Recensie van Kees Slager van het zojuist verschenen "Archievengids van de Tweede Wereldoorlog" door Erik Somers en Mark Pier (Walburg Pers).
11.17 Reportage van Chaja Zeegers van de start van een campagne van de Nederlandse Federatie van Vrienden van Musea die meer leden en bekendheid en natuurlijk ook meer geld wil voor het behoud van het nationaal erfgoed.
11.20 4e aflevering van 14-delige Spoor Terugserie "De Loffelijcke Compagnie" over de geschiedenis van de VOC.
Banda: Het eerste doel van de vaart naar het Oosten zijn de specerij-eilanden. De Molukse Banda-archipel, waar de nootmuskaat en de foelie vandaan komt, wordt als eerste in 1621 veroverd. Drieëneenhalve eeuw na het uitmoorden van de plaatselijke bevolking schrijnen de wonden van de geschiedenis nog steeds.
O.a. gesprek met Wim van den Broeke, nazaat van perkenier Paulus van den Broeke (1628) en VOC-dienaar Pieter van den Broeke.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Marnix Koolhaas

advertentie