OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:

10.05 Arie Kleijwegt laat in zijn Ochtendwijding zijn persoonlijk licht schijnen over de toekomst van het omroepbestel.
10.10 Reportage van Gerard Leenders van voorbereidingsbijeenkomst van een groep van 7 mensen die bij wijze van experiment zich 2 manen (!) zullen laten opsluiten in een prehistorische nederzetting in het Prehistorisch openluchtmuseum bij Eindhoven.
10.30 Gesprek met socioloog Kees Bruin over de pogingen van de nazi's om tijdens de bezettingsjaren de Oranjeverering te laten vervangen door een Rembrandtverering. Naar aanleiding van Bruin's artikel in de Gids "Hoe fout was Rembrandt?"
10.45 Gesprek van Hans Olink met de Rotterdamse binnenschipper Teun Twigt, die al voor de oorlog actief was in het antifascistisch verzet en propagandamateriaal via de zogenaamde "Rijnlijn" naar Duitsland smokkelde. Hij schreef over zijn ervaringen een boek "Schipper naast Marx".
11.05 Kees Slager telefonisch in gesprek met Jaap Versteeg die een actie is begonnen om het vroegere woonhuis van Herman Gorter voor sloop te behoeden en die daar een Gorterhuis-museumpje wil vestigen.
11.10 Reportage van Paul van der Gaag met Cas Oorthuys, n.a.v. een fototentoonstelling in het Limburgs Museum Goltzius in Venlo en gelijknamig boek "Zoeker op Limburg", met foto's van Limburg van vlak voor en vlak na de oorlog.
11.20 11de uitzending van de veertiendelige Spoor Terugserie De Loffelijcke Compagnie, over de geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Deze aflevering gaat over Azië in Holland:
Door de VOC-reizigers wordt een hele nieuwe wereld opengelegd. Vooral in de 18de eeuw publiceren vele VOC-dienaren reisverslagen waarin een exotische wereld vol wrede inheemsen wordt geschetst. Ook komen er voorwerpen in het vaderland aan. Beroemd is de verzameling van de Enkhuizense Paludanus, met als pronkstuk zijn paradijsvogels zonder pootjes. Zaden van uitheemse planten en kruiden betekenen het begin van een aantal horti botanici in Nederland."


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager

advertentie