OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:

10.07 Arie Kleijwegt is het volstrekt oneens met de opvatting van een Engelse historicus als zou Churchill, door in zijn strijd tegen Hitler tot het uiterste te gaan, de ondergang van het Britse imperium hebben veroorzaakt. Volgens Kleijwegt moet Churchill over 7 jaar uitgeroepen worden tot "man van de eeuw".
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met Cees Egas, voormalig Kamerlid voor de PvdA, voormalig staatssecretaris CRM en jarenlang actief in het overkoepelend orgaan van de ouderenbonden het COSBO, en met Keetje Ruizeveld, militant voorvechtster van de gelijkberechtiging van ouderen en docente bijscholingscursussen voor medewerksters van bejaardenoorden, is faliekant tegen het verschijnsel bejaardenoorden. Over het bejaardenbeleid/ouderenbeleid.
11.06 Marnix Koolhaas leest de door Gerard Leenders vervaardigde historische agenda, waarin vandaag aandacht wordt gevraagd voor een tentoonstelling over de geschiedenis van de Vlaardingse visserij (streekmuseum Vl.), een over 15 eeuwen scheepvaartgeschiedenis in het Groningse Scheepvaartmuseum; over "de tabakspijp als Oranjepropaganda" in het Niemeyermuseum in Groningen en tenslotte:"Oog voor het portret. Vier eeuwen Nederlands-joodse portretten", in het Amsterdams Joods-Historisch Museum.
11.08 Deel 8 van de Spoor Terugserie "Wi egi sani": Jopie Pengel, een man van het volk.
Na de Tweede Wereldoorlog wordt Suriname bestuurd door de leiders van de inheemse partijen. De creoolse bevolking schaart zich enthousiast achter volksjongen Jopie Pengel, die de Nationale Partij Suriname opricht. Aan het woord komen Pengels jeugdvriend Tam A Klan en partijpropagandiste Fransje Gomez.
Samenstelling John Jansen van Galen, en montage Kiki Amsberg.
11.41 Op 13 januari 1943 werd door de Duitsers het "modelkamp" Vught in gebruik genomen. De nu 72-jarige Henk Vos behoorde tot het eerste transport. Vos was gearresteerd wegens de verspreiding van het illegale Parool.
Hans Olink sprak met hem. In dit verslag is een aantal kampliedjes uit Vught te horen. Deze werden gezongen door ex-kampbewoonsters Gisela Sohnlein en Hetty Voute.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas

advertentie