OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:

10.06 Jaarwisseling, heet de overdenking van Arie Kleijwegt van hedenochtend; en daarin worden we teruggevoerd naar de wereld van ruim een eeuw geleden, aan de hand van de editie van 1 januari 1881 van The Graphic, een Engels geïllustreerd weekblad uit de Victoriaanse tijd. Conclusie: er is weinig nieuws onder de zon wat sommige aspecten van het historisch proces betreft.
10.10 Interview van Kees Slager met de historici Frank van Vree en René Vos en met Arie Kuiper, oud-hoofdredacteur van De Tijd en schrijver van een uitvoerig artikel over de Telegraaf in de jaren '80. Een januari 1893, honderd jaar geleden dus, verscheen het eerste nummer van de Telegraaf. Frank van Vree promoveerde een aantal jaren geleden op het proefschrift: "De Nederlandse pers en Duitsland in de jaren dertig" en René Vos (promoveerde op een onderzoek naar de kranten die gedurende WOII (legaal) bleven verschijnen.
- Essay van René Vos;
11.05 Kees Slager leest de door Gerard Leenders samengestelde agenda.
Vandaag: 'Zonder Antenne', een tentoonstelling over de geschiedenis van de radio in het PTT-museum in Den Haag;
'Het luisteren en kijken toen' een tentoonstelling met oude radiotoestellen, oude t.v.-programma's; 'De wondere wereld der relieken' in Onse Lieve Vrouw op Zolder (museum Amstelkring in Amsterdam).
11.08 Binnenkort is de in 1928 gebouwde Elthetokerk van de Nederlands Hervormde Gemeente aan de Amsterdamse Insulindeweg verdwenen. Met de sloop van de kerk is ook het zeldzame Aeolian-orgel, ooit eigendom van de Aerdenhoutse zakenman en Wagner-fanaat Julius Carl Bunge ten prooi gevallen aan de cultuurbarbaren. De orgelpijpen werden als vazen en regenpijpen verkwanseld.
Hans Olink spreekt met buurtbewoner Eric-Jan Hoek, die tevergeefs heeft gestreden voor het behoud van het orgel.
11.16 Deel 7 van de serie 'Wi egi sani', over de geschiedenis van Suriname, voornamelijk over de Tweede Wereldoorlog en over de controverse tussen Wim Bos Verschuur en gouverneur Kielstra.
Statenlid Bos Verschuur (van beroep tekenleraar) schrijft in het voorjaar van 1943 een petitie tegen Kielstra, waarin om een nieuwe gouverneur wordt gevraagd; de pas vrijgelaten Gunther is een van de 780 ondertekenaars.
John Jansen van Galen interviewde de volgende personen:
-George Gunther, na de inval van de Duitsers in Nederland geïnterneerd aan de Coppieweg en diens voormalige bewaker William Abendanon;
-Percy Wijngaarden, de zoon van Jantje Wijngaarden ; deze laatste schreef destijds in het blad Suriname regelmatig felle stukken tegen het beleid van gouverneur Kielstra;
-Jimmy Douglas, een voormalig politieman die vertelt dat in het politiekorps in die dagen sympathie bestond voor de Duitsers;
-Edmund Causolea, een van de volgelingen van Bos Verschuur en lid van de Gehindi, de Surinaamse Geheime Inlichtingen, die vlak na de arrestatie van Bos Verschuur werd opgericht; Jimmy Douglas was een der agenten die in de maand oktober daarop de eerste leden van de Gehindi arresteerde.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie