OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:
10.06 Vooruitgang alom, constateert Arie Kleijwegt vanochtend in zijn column: de gigantische achterstand in infrastructuur, veertig jaar geleden tijdens de Watersnoodramp nog te constateren, is ingelopen. Een kleine duizend mensen van 100 jaar en ouder wonen er tegenwoordig in Nederland, en in alle provincies is de oudste inwoner een vrouw
-Zandstra zal vandaag over een week, naar Kleijwegt hoopt, wereldkampioen hardrijden op de schaats worden; veertig jaar geleden, tijdens de ramp in Zuidwest Nederland, werd Kees Broekman dat met de toen scherpe tijd op de 10.000 meter: in 17'13"; Falco rijdt deze afstand bijna 3,5 minuut sneller.
10.10 Trouw bestaat 50 jaar. Een gebeurtenis uit de geschiedenis van het blad is tot op heden onduidelijk: de gebeurtenis die bekend staat als ´het ultimatum'. De Duitsers hadden in het eerste halfjaar van 1944 24 verspreiders van het toen illegale Trouw gearresteerd en ter dood veroordeeld. Een ervan, Freek (alias van Eik Speelman) werd vrijgelaten en met een briefje naar Trouw gestuurd. De inhoud: stoppen met Trouw, of de gearresteerden gaan tegen de muur. De voltallige redactie (hoofdredacteur: Bruins Slot) en aan aantal leden van de verspreidersgroep (o.l.v. Henk de Bakker, de verzetsnaam van Gerrit Hendrik Morsink) komen bijeen en besluiten door te gaan. 23 jongens worden op 9 augustus 1944 doodgeschoten in kamp Vught.
In de studio: Hendrik Groot Enzerink, alias Karel Gelderland; Annemarie van Es-Morsink, dochter van de in Brazilië levende Henk de Bakker, en Douwe Werkman sr., zoon van een der terechtgestelden; Douwe Werkman.
Met Karel G.E. wordt uitvoerig stilgestaan bij de wordingsgeschiedenis van Trouw en met de beide kinderen wordt het ultimatum doorgenomen. Annemarie is advocate van haar vader, Douwe Werkman vindt dat nog immer de waarheid niet boven tafel is gekomen.
11.04 Kees Slager leest de door Gerard Leenders samengestelde agenda.
-2000 opa's geleden; Drents Museum
-steenkistgraf; Hunebedden Informatie Centrum te Borger
-prenten en maquettes van de vesting Schenkendans in het Schielandhuis te Rotterdam
-Schaak, een koningsspel; Flehite, Amersfoort
-Bouwen aan een bomschuit; museum Scheveningen
-Valse start. Ervaringen van kinderen in en na de Tweede Wereldoorlog in het Apeldoorns Historisch Museum.
11.08 Vandaag valt de beslissing over het voortbestaan van het noodlijdende DAF te Eindhoven. Marnix Koolhaas ging voor OVT naar Eindhoven, op zoek naar sterke verhalen over het roemrijke verleden van de onderneming. In het DAF-cafe is geen kip te bekennen: "Als er moeilijkheden zijn, zie je ze niet", zegt de kastelein. En het hek van het volkstuintjescomplex van DAF zit op slot. Wel heeft Marnix een gesprek met de uitvinder van het pientere pookje, oud-DAF-werknemer de heer V.d. Griend.
11.27 Deel 1 van de vierdelige serie "'t Heike, de geschiedenis van St. Willebrord, een dwars dorp in Westbrabant".
Samenstelster Elke Couperus gaat met Broeder Kees Bakker terug naar het begin: de ontstaansgeschiedenis, de naamswijziging van 't Heike in St. Willebrord, de armoede, het analfabetisme en de slechte reputatie van het dorp.
Geïnterviewden: Broeder Kees Bakker; Kees Brouwers; Antoon Koevoets, alias De Smel; Leo Gabriels; Wim van Est. Van Est en Bakker komen oorspronkelijk niet uit St. Willebrord.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager