OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:
10.06 Ochtendwijding over journalistieke fouten. Kleijwegt verhaalt hoe ooit hij te maken kreeg met een behoorlijke journalistieke vergissing: Op de voorpagina van Trouw stond vermeld, met foto, dat hij een auto-ongeluk had gekregen. Dat ongeval was echter drie jaar tevoren gebeurd. Op de bureaus van de eindredactie lag een foto van Kleijwegt te slingeren waar op de achterkant van het ongeluk werd verhaald.
10.08 Aan Cees van der Kooij is de Huib de Ruyterprijs uitgereikt van de vereniging voor Geschiedenisleraren vanwege 'het vele werk dat hij verrichtte ten behoeve van het geschiedenisonderwijs en de lerarenopleiding'. Het bijzondere is dat hij zich al jaren bezighoudt met de historische jeugdliteratuur.
Aanwezig is ook kinderboekenschrijfster Diet Huber en onderwijzer Sjef Schmiermann.
Van der Kooij schetst de geschiedenis van het genre.
De grote thema's waren vroeger God, Vaderland en Oranje: vreemdelingenhaat, nationalisme, heldendom, wij tegen zij. Deze thematiek verandert na 1960.
De discussie gaat verder over het historische jeugdboek als opvoeder.
10.45 Minister-president Lubbers bepleitte deze week op een CDA-bijeenkomst jeugdige, veroordeelde criminelen naar werkkampen te sturen. Naar aanleiding van deze uitspraken laat Kees zich rondleiden door oud-bewaker de Wilde in het museum van de Rijkswerkinrichting 'Veenhuizen'.
11.04 Agenda, waarin:
-museum Meermanno-westreenianum in Den Haag, "de gezondheid toch is een schat en zegen"
- Castricum, de Hoep, expositie over de geschiedenis van Castricum
- Museum tromp's Huys Vlieland, expositie over Betzy Akersloot-Berg, die als kunstenares meeging op vele walvisvaartreizen.
- Thermenmuseum in Heerlen, tentoonstelling "Bij Jupiter" over geloven in de Romeinse tijd.
- expositie over de geschiedenis van Arnhem aan de Rijn
11.06 Verslag van de vondst door amateur-archeoloog Ruud de Heer uit Zalk met behulp van luchtfoto's en metaaldetectoren van een middeleeuws kasteel in de buurt van Zwolle.
11.16 Aflevering 2 van de zesdelige serie De Zuster komt zo! over de geschiedenis van de verpleging. Deze aflevering gaat over de crisis. De crisisjaren zijn erg zwaar. Meisjes en vrouwen die hun diploma halen kunnen - als ze geluk hebben - tegen leerlingen-loon in het ziekenhuis blijven. Er gaan zelfs stemmen op om het leerlingen-loon maar helemaal af te schaffen. Veel gediplomeerden worden ontslagen en voor de particuliere verpleegsters buiten de ziekenhuizen is er helemaal geen werk meer. Tegelijkertijd is het werk nog zwaarder, want Nederland wordt geteisterd door epidemieën.
Aan het woord:
- zuster Cornelia Smal (schreef ook boek "De Zuster komt zo" voor uitgeverij 60+)
- Leni Polderman
- Nel Boon
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager