OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:
10.02 Ochtendwijding over veranderende normen en waarden in de journalistiek. Arie Kleijwegt geeft een aantal voorbeelden van relletjes om aanstootgevende zaken (Joop van Tijn 1973, Phil Bloom, VPRO 1967, 'alles zoop en naaide', Remco Campert, AVRO 1964). En de ten gevolge van een vrijer taalgebruik nieuw ontstane schroomvalligheid ('ik heb het af', ipv 'ik ben klaargekomen', inwerpopening ipv gleuf).
10.10 Discussie naar aanleiding van uitspraken van Minister President Lubbers dat voor gestrafte criminele jongeren speciale kampementen moeten worden ingericht, over de geschiedenis van de jongerenstrafrechtspleging.
Gasten: emeritus hoogleraar strafrecht I.A. Diepenhorst, criminoloog Ren‚ van Swaaningen (gespecialiseerd in de geschiedenis van het strafrecht, docent EUR), en Peter van der Laan, onderzoeker van het WODC van het ministerie van Justitie, die onderzoek deed naar de effectiviteit van alternatieve straffen in de afgelopen jaren.
10.55 De "Woede" van Hans Weima, die boos is omdat de gemeente plannen heeft ontsierende nieuwbouw te plegen in Wijk bij Duurstede. Allereerst een loflied op Wijk bij Duurstede, dan de mening van Weima, tenslotte een protestlied.
11.05 Agenda, waarin:
- exposities over circus in Valkenswaard en kermis in Oosterhout
- expositie "speciaal voor ambtenaren" in Haags Historisch museum
- "tot op het bot", Noord-Brabants museum in Tilburg, met resten van mummies en skeletten
- 'papier van alle kanten', Westfries museum in Hoorn
- "De wereld volgens Coca Cola", in museum, ´Dit is Bethlehem' in Gorinchem.
- "Een miljoen jaar Nederland", in het Haagse Museon
- Over psychologische tests in Museum Boerlaage in Leiden de expositie "Bij gebleken geschiktheid"
- "Door de geluidsbarrière", over de overgang van stomme naar geluidsfilm, Nederlands Filmmuseum. Met fragment Juliana uit 1931, afkomstig van een bioscoopjournaal, opname is gemaakt van toespraak ter gelegenheid van de installatie van het Nationaal Crisiscomité. Het is de oudste opname van een lid van het Koninklijk Huis.
11.10 Ter gelegenheid van Antwerpen Culturele Hoofdstad is troubadour Paul Rans in de geschiedenis van de 'sinjorenstad' gedoken. Het resultaat: een cd met liederen uit de 16de eeuw. In die tijd werd het "Vlaams Liedboek" uitgebracht, een verzameling teksten van 217 liederen, merendeels schuin, spottend en vol kritiek op de hypocriete levenshouding van vooral katholieken en Spaanse overheidsdienaren. Het boek werd direct verboden. Rans heeft 20 liederen teruggevonden en voorzien van muziek. Een interview met Paul Rans over het Antwerpen van de 16de eeuw, en twee liedjes van de cd.
11.22 Aflevering 3 van de zesdelige serie De Zuster komt zo! over de geschiedenis van de verpleging. Deze aflevering gaat over de oorlog.
In 1941 wordt het Ziekenfondsbesluit van kracht dat de ziekenhuizen voor meer mensen toegankelijk maakt. Als de oorlog voortduurt verslechteren de toestanden. Medicijnen zijn er nauwelijks meer en de mensen raken uitgeput. Zusters van toen vertellen over bombardementen, ziekten en schaarste en over goede en foute artsen.
Onderwerpen:
- gevechten bij het vliegveld Valkenburg en bombardement van het vliegveld.
- werken voor het verzet in het Leids Academisch Ziekenhuis, goede en foute artsen in het LAZ, de toenemende ellende en tekorten in de ziekenhuizen
- de nazificatie van Ziekenhuizen, de uitvoering van het ziekenhuisbesluit.
Aan het woord:
- Thora de Wijs
- Ineke Zaalberg
- Zr. Eugenia
- Aaltje Ottema
- Mieke van Buurden
- Leni Polderman
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas