OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:

10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt, waarin hij vertelt dat zijn schriftelijk eindexamen was v••r de capitulatie en zijn mondeling daarna. Tevens over zijn naïviteit bij het voor het eerst aanschouwen van een luchtgevecht: hij bleef gewoon staan kijken. Tenslotte over de commandant van het schip dat door de Stuka's werd aangevallen: dit was Hans Larive, die later geridderd zou worden.
10.11 Interview van Marnix Koolhaas met Wim Wennekes, naar aanleiding van het verschijnen van diens boek Aartsvaders, over de grondleggers van het Nederlandse bedrijfsleven. (verschenen bij Atlas)
10.45 Interview met journalist Max Paumen, naar aanleiding van diens boek "De Laatste Gang", over het verdwijnen van de Europese mijnwerker. (uitg. Veen)
11.08 Reportage over de presentatie van het reisdagboek van Anna Abrahamsz. Zij was tien jaar toen zij in 1847 een reis naar Indië maakte en daar o.a. haar oom Multatuli opzocht.
Het boek heet Journaal eener Oostindiesche Reis, uitgeverij Terra Incognita. Te bestellen bij het Instituut voor neerlandistiek, Spuistraat 134, 1012 VB Amsterdam."
11.25 Slot van driedelige Spoor Terugserie over De Goede Mof, Duitsers die de kant van de Nederlanders kozen tijdens de oorlog. Geïnterviewden:
- Jaap Sassen
- Karl-Joseph Hahn (over Calmeyer)
Aansluitend een rechtstreeks telefoongesprek met Kees Stuifberg, die tijdens de oorlog in dezelfde knokploeg zat als de toentertijd gedeserteerde en inmiddels overleden Duitser Karl Weinreich, bijgenaamd Kareltje.Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie