OVT

OVT

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering de volgende onderdelen:

10.05 Ochtendwijding van Arie Kleijwegt, over hoe hij zich een keer op zee tijdens een zware storm realiseerde dat Feyenoord misschien kampioen was geworden. Hij realiseerde zich toen tegelijkertijd dat hij over zijn angst voor de storm heen was.
10.10 Naar aanleiding van de parlementaire enquête over de WAO praat Kees Slager over de geschiedenis van de parlementaire enquête, met:
- Jacques Giele, sociaal-historicus en schrijver van “Een kwaad leven”, heruitgave van het verslag van de parlementaire van 1887 naar de arbeidsomstandigheden in werkplaatsen en fabrieken.
- Gerard Visscher, medewerker van de vakgroep staatsrecht, afdeling parlementaire geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden.
10.45 Kiki Amsberg in gesprek met draaiorgelman Hannes van Veen, naar aanleiding van het feit dat het vandaag 23 mei 1993 Nationale Draaiorgeldag is. Het gesprek gaat over het werk van de orgelman.
11.10 Reportage van Paul van der Gaag naar aanleiding van de herdenking van de moord op 23 mei 1938 op de Oekraïner Konovalets op te Rotterdamse Coolsingel. Paul in gesprek met de Oekraïner Omelan Kuschpeta die jaarlijks deze herdenking organiseert. Onlangs is bekend geworden dat de moordenaar tevens Trotski heeft vermoord.
11.25 Aflevering 1 van tweedelige documentaire "Wij lieten hen gaan" over de zigeunerfamilie Franz in Beek die in mei 1944 werd afgevoerd naar Auschwitz op last van de NSB-burgemeester Regout.Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager

advertentie